Тимовима Формуле 1 од сљедеће сезоне биће ограничени на потрошњу до 145 милиона долара (око 131 милион еура), а још мање у наредним годинама, након што је у сриједу Међународна аутомобилистичка федерација (ФИА) одобрила ограничење буџета.

ФИА је у саопштењу навела да ће ограничење бити смањено на 140 милиона долара (око 127 милиона еура) у 2022. и на 135 милиона долара (око 122 милиона еура) за период од 2023. до 2025. године. Сваке сезоне возиће се 21 трка, а ограничење буџета не укључује плате возача и трошкове одржавања мотора.

“Формула 1 је побједила. Ово је пресудно важан тренутак за наш спорт. Формула 1 је већ неко вријеме финансијски неодржива и неактивност би довела у питање њену будућност, као и њених учесника“, рекао је Зак Броwн, извршни директор МцЛарена.

Финансијска ситуација у Формули 1 значајно се закомпликовала, јер је ове сезоне због глобалне пандемије коронавируса већ отказано или одгођено првих десет трка.

Подаци које су овог мјесеца објавили власника Ф1 Либертy Медиа показали су приход у првом кварталу од 39 милиона долара (око 35 милиона еура) у односу на 246 милиона долара (око 223 милиона еура) у истом периоду прошле године.

Мањи тимови се посебно суочавају са неизвјесном будућности, што је и довело до расправе о смањењу ограничења буџета.

ФИА је такођер одобрила нови систем клизних таблица за аеродинамички развој. То значи да ће тимови који буду лошије пласирани у првенству конструктора, пред наредну сезону моћи ће више користити аеродинамички тунел за развој свој болида. Тиме се жели смањити разлика између најјачих и слабијих тимова. И ова новина би требала бити уведена од наредне године.

Сезона Формуле 1 требала би почети 5. јула трком за Велику награду Аустрије. Из руководства “најбржег циркуса на свијету“ изразили су наду да ће се ове сезоне одржати између 15 и 18 трка од 22 колико је било планирано.