Њемачким спортским клубовима потребно је око милијарду еура помоћи како би преживјели након пандемије коронавируса, објавио је Њемачки олимпијски одбор (ДОСБ).

ДОСБ је то тог износа дошао из недавног истраживања штете у својих 100 организација чланица.

Предсједник ДОСБ-а Алфонс Хорманн је у излагању спортској комисији њемачког парламента нагласио како 90.000 клубова у земљи треба око 12.000 еура како би преживјели кризу узроковану пандемијом Цовида-19. Истовремено, кровним спортским савезима у земљи потребно је око 235 милијуна еура додатне помоћи за покриће дефицита због отказаних утакмица и догађаја.

На помоћ државе рачуна и 255 клубова прве и друге лиге у рукомету, кошарци, хокеју и одбојци, коментирао је Франк Стеффел из спортске комисије њемачког парламента.

“Ако држава не подржи професионални спорт и лиге, сва ова натјецања више неће постојати у облицима које познајемо”, додао је Стоффел, нагласивши да би многи клубови могли пропасти или прогласити банкрот.

Од главних натјецања у Њемачкој се тек одржава ногометно првенство, док је судјеловање у већини других професионалних спортских лига одгођено или отказано.