Допредсједатељ Заступничког дома Парламента Федерације Босне и Херцеговине Младен Бошковић изјавио је како су одређени политички кругови раздобље пандемије и стање несреће покушали искористити како би си прискрбили средишњу улогу управитеља и кључног координатора свих процеса у Федерацији БиХ.

У кратком временском раздобљу Федерална управа цивилне заштите потрошила је 23 милијуна марака без примјене Закона о јавним набавама, што је готово цјелокупан новац предвиђен у прорачуну Федерације БиХ и Федерална управа цивилне заштите више нема средстава за евентуалне будуће потребе, приопћено је из ХДЗ-а БиХ.

“Изванредне околности у којима смо се нашли у посљедња два мјесеца биле су јасан показатељ жеља одређених политичких представника странка са сједиштем у Сарајеву на покушаје суспензије законодавне власти у Федерације БиХ. Назнака даљњег понашања супротно начелима уставности и законитости је инстантна смјена и крајње упитни прописи Владе Федерације БиХ, донесени прегласавањем представника ХДЗ-а БиХ, који су на нови начин регулирали рад Федералног стожера цивилне заштите. Наиме, новим подзаконским актом Владе ФБиХ смањен је број стручних особа из рада стожера те су на нови начин али и с диктаторским овластима, прописане овласти начелника, чак и у односу на заповједника Федералног стожера цивилне заштите”, истакнуо је Бошковић.

Ти поступци, додао је Бошковић, довели су до “врло вјеројатно нелегалних поступака који су проведени уз суспензију и изузеће прописа о јавним набавама”, а Федерацију БиХ све је то коштало 23 милијуна марака.

“Некакви покушаји резервирања патриотизма за сарајевске националне странке, као и тобоже грађанске, блиједи су покушај замагљивања свега онога што Босна и Херцеговина јест, или би бар требала бити – држава трију конститутивних, једнакоправних народа. Без политичке воље да се ствар врати у јасне уставне и законске оквире води нас у још дубљи политички и институционални суноврат. Такве активности морају једном заувијек престати, иначе долазимо у сферу када свака институција постаје сврха самој себи, а правна држава мртво слово на папиру”, устврдио је Бошковић, наводи се у приопћењу.