Овогодишњи Бостонски маратон дефинитивно је отказан чиме је прекинута традиција дуга 124 године тијеком којих је та утрка непрекидно одржавана.

Улицама Бостона требало се трчати 20. травња, али су због пандемије цовид-19 организатори одлучили одгодити утрку за рујан. Међутим, актуално стање с пандемијом у Сједињеним Америчким Државама не допушта планирање оваквог масовног догађаја у ближој будућности па су организатори били присиљени отказати овогодишњи маратон.

Но, бит ће одржана “виртуална утрка” у којој ће натјецатељи зарадити медаљу, ако ће подастријети доказ да су 14. рујна истрчали маратонску дионицу од 42 километра и 195 метара.

“Кад већ не можемо довести свијет у Бостон у рујну, наш је план да Бостон одведемо у свијет за повијесно 124. издање Бостонског маратона”, изјавио је у четвртак извршни директор Бостонског атлетског савеза Том Грилк, преноси Хина.

Повијест тог натјецања сеже у далеку 1897. кад се на старту у Асхланду нашло 15 атлетичара који су одлучили дотрчати до центра Бостона у част првих модерних Олимпијских игара које су одржане годину прије у Атени. Маратон се непрекидно одржавао и тијеком Првог и Другог свјетског рата, а преживио је и бомбашки напад 2013.

Но, због опасности од ширења коронавируса међу више од 30.000 људи који сваке године судјелују као натјецатељи те међу гледатељима којих се зна окупити до једног милијуна уз трасу маратона, организатори нису имали другог избора већ отказати овогодишње издање.

Тијеком маратона се у Бостону сваке године обрне више од 200 милијуна долара, а Бостонски атлетски савез и тркачи успијевају скупити око 40 милијуна долара у хуманитарне сврхе.

Организатори се нису жељели повести за примјером Токијског маратона који је одржан у ожујку, али само уз судјеловање 200-њак професионалних маратонаца.

“То није Бостонски маратон. Ми смо укључиви. Бостонски маратон је за све”, изјавио је бостонски градоначелник Мартy Wалсх.

Сљедеће године би маратон требао бити одржан 19. травња, а 125. издање је на распореду 18. травња 2022.