Платформа за прогрес у Сарајеву је одржала мирну протестну шетњу и скуп под мотом “Доста је било шутње”.

Шетња је почела 11.55 сати испред Себиља на Башчаршији, одакле ће се поворка упутити до Парламентарне скупштине БиХ.

Предсједник Платформе за прогрес Мирсад Хаџикадић јуче је навео да ће испред ПСБиХ бити уприличен перформанс, након чега ће он одржати кратак говор с јасно дефинисаним захтјевима који ће бити упућени Парламентарној скупштини, Вијећу министара, представницима међународних организација и амбасадорима земаља које су активне у БиХ.

”Та шетња ће бити знак политичке воље Босне и Херцеговине и мислим да смо политички коначно одрасли и сазрели, на шта указују процјене да ће нас сутра (30.05. оп.а), бити много више него што смо планирали”, рекао је Хаџикадић.

Он је рекао да ће њихови главни захтјеви бити да локални избори морају бити одржани до 15. новембра да не би дошло до ”мостаризације” БиХ, те осмишљавање електронских избора до краја ове године како би могли бити имплементирани 2022.,а како би се спријечиле злоупотребе.

Хаџикадић је позвао све који се одазову на шетњу да се придржавају мјера за сузбијање пандемије као што су ношење маски и држање физичке дистанце, те да се понашају достојанствено.

Он је изразио наду да ће протести бити веома мирни, али је рекао да се боји да ће бити људи убачених са стране, за шта тврди да су спремни.