Љетни универзитет у Тузли биће одржан и ове године. С обзиром на околности, биће организована онлине верзија активности коју Универзитет у Тузли одржава већ 25. годину. Не желећи прекидати традицију, ова високошколска установа ће током прве седмице јуна путем зум апликације за све заинтересоване организовати предавања у којима могу чути о различитим темама и учествовати у њима разговарајући са предавачима.

У претходне 24 године био је једна од посјећенијих активности у организацији Универзитета у Тузли. То је прилика је да професори, студенти, али и сви други заинтересовани учествују у активностима које излазе изван стандардног оквира научно-наставног процеса. Ове године предавачи су из Македоније, Словеније, Србије, Аустралије и БиХ.

Проф. др. ВЕСНА БРАТОВЧИЋ, проректорица за међууниверзитетску

„Имамо инжењере електротехнике, машинства, као и људе који су из подручја језика, енглеског језика и књижевности, математичаре, из подручја специјалне едукације и рехабилитације. Дакле, један широк спектар предавања који се односи на подручја тих предавача, али и у контексту ЦОВИД-а и питања која су била актуелна и прије короне и прије свјетске пандемије, али сада некако захтијевају другачију парадигму, захтијевају другачије одговоре”, рекла је Братовчић.

У том контексту је и предавање проф. Ненада Глумбића из Београда, чије је уже подручје рада аутистични спектар.

„Он ће нам говорити о аутизму у доба короне, дакле, изазовима и родитеља и породица и самих особа из аутистичног спектра и свих сервиса подршке који су се нашли пред једним изазовом како сада дати подршку у ова једна изазовна времена када нисмо могли имати социјалне контакте, дакле, ни физичке контакте са својим корисницима“, додала је Братовчић.

С обзиром на вријеме у којем се одвија, све активности Љетњег универзитета у Тузли ове године биће онлине. Ректорица Универзитета у Тузли сматра то добром приликом за учење нових модела рада.

Проф. др. НЕРМИНА ХАЏИГРАХИЋ, ректорица Универзитета у Тузли

„И то је неко ново искуство и показаће то сигурно и неке своје добре стране. Можда у будућности будемо и комбиновали љетне универзитете са онлине презентацијама, дискусијама и са оним директним контактом са учесницима љетног универзитета.“

Љетни универзитет биће одржан од 1. до 5. јуна путем Зоом апликације. Предавања ће за све заинтересоване бити отворена на службеној страници Универзитета у Тузли.