Transparency international у Босни и Херцеговини (TI BiH) поднио је кривичну пријаву Окружном јавном тужилаштву Бања Лука против руководства Института за јавно здравство РС због спорних набавки медицинске опреме од неквалификованих понуђача.

Институт је током априла ове године путем преговарачког поступка набављао медицинске заштитне маске од фирме Процонтрол из Бањалуке која се бави архитектонском и инжињерском дјелатношћу, као и медицинску заштитну опрему од туристичке агенције Travel4Fun, кажу у TI BiH.

Ни једна ни друга фирма немају дозволу за промет медицинским средствима, иако се такав услов тражио тендерском документацијом коју је Институт доставио ТИБИХ. Без обзира на ове услове, Институт је на три одвојена преговарачка поступка позвао неквалификоване понуђаче, због чега постоји основ сумње да су тиме почињена кривична дјела Незаконито давање погодности привредним субјектима и Несавјестан рад у служби.

Институт је почетком априла додијелио два уговора фирми Процонтрол за набавку заштитних маски и заштитних одијела – један вриједан 345.000, а други 1,65 милиона КМ без ПДВ-а.

У оба поступка услови су били да је понуђач регистрован за обављање дјелатности, као и то да има дозволу Агенције за лијекове БИХ. Позван је само овај понуђач, иако није имао дозволу те Агенције, а Закон о јавним набавкама јасно прописује да је позив могао бити упућен само квалификованом понуђачу и да се услови морају унапријед утврдити. Оба уговора су додјељена фирми Процонтрол, а о томе је на порталу Агенције за јавне набавке објављено обавјештење 6. априла. У међувремену један уговор од 1,65 милиона је раскинут уз образложење да „Процонтрол није испоштовао рок испоруке“. Власник Процонтрол д.о.о. један је од сувласника компаније „MMSCODE“ која добија милионске послове у Републици Српској из области софтверских услуга, а један од скоријих уговора је набавка радара за потребе МУП-а РС вриједна 10 милиона КМ.

У готово истом случају кривична пријава поднесна је и због склапања уговора вриједног 2,38 милиона КМ о набавци медицинске заштитне опреме са туристичком агенцијом Travel4Fun, кажу из ове организације.

Тендерском документацијом која је у посједу TI BiH такође је тражено да понуђач буде регистрован за ту дјелатност и да посједује дозволу Агенције за лијекове БИХ. TI BiH је од Агенције за лијекове добио званичну потврду да Travel4Fun нема дозволу за промет медицинским средствима, али је овој фирми ипак додијељен уговор, о чему је објављено обавјештење на порталу јавних набавки 29. априла ове године. Из Института су накнадно саопштили да је Travel4Fun био дио групе понуђача са фирмом Промединг д.о.о. из Лакташа која има дозволу Агенције, али она се не помиње у обавјештењу Института на порталу јавних набавки.

О томе је објављена и одлука на сајту Института из које је видљиво да је поступање Института било незаконито, тврде из TI BiH.

У документу се наводи да је позив за учешће у овом поступку упућен само неквалификованом понуђачу Travel4Fun, а да се на састанку о условима понуде 10. априла појавила и фирма Промединг. Члан 28. Закона о јавним набавкама изричито забрањује овакво поступање, јер се на преговоре позивају искључиво понуђачи за које се претходно утврди да испуњавају услове, па њихово појављивање са фирмом која је можда испуњавала услове у том тренутку нема значај у овом случају. Штавише, индикативно је да се Промединг д.о.о. не помиње у одлукама објављеним на порталу јавних набавки из којих је јавност и сазнала за ове случајеве, због чега постоји сумња да је накнадно наведена како би се оправдало закључивање ових уговора, на шта је TI BiH такође указао у кривичној пријави.