Након вишегодишњих застоја кренула је друга фаза радова на изградњи Казнено поправног завода Мостар у јужном приградском насељу Јасеница. За наставак градње обезбијеђено је око три милиона КМ из федералног буџета, а рок за завршетак друге фазе радова је 12 мјесеци. Намјера је што прије измјестити затворенике у нови затвор, пошто се стари затвор у Мостару налази у центру града.

Радови на мостраском затвору ускоро ће кренути пуном паром. Уклоњене су препреке – Влада ФБиХ је осигурала новац, а након жалби на конкурсну процедуре, одабран је извођач радова.

Завршена је тек прва од укупно четири фазе новог мостарског затвора. Ријеч је о Казнено-поправном заводу затвореног и полуотовреног типа, капацитета за 400 особа. Намјера је у року од двије године завршити трећу фазу радова, односно ставити у функцију затвор полуотвореног типа.

Укупна вриједност овог пројекта износи 30 милиона КМ са посљедњом фазом изградње објекта затвореног типа у оквиру затворског комплекса. Тиме би се коначно измјестио затвор из средишта Мостара на периферију.