Жариште епидемије у Тешњу је предузеће “Кожа-комерц”. До сада је потврђено око 70 обољелих особа. Но, није здравствени сегмент пандемије једино што мучи тамошње власти, привреднике и становнике. Коронавирус је Тешњу нанио и милионске штете.

Током посљедња два мјесеца у Тешњу је затворено око 400 радних мјеста. Штета се процјењује на најмање десет милиона марака. Подршка државе је изостала.

“Босна и Херцеговина, нажалост, не излази са озбиљним интервентним мјерама како да на адекватан начин пресјече и да покуша, да кажемо, да рестартује економију. Још увијек је то у покушајима и, морам бити искрен, великом броју обећања”, каже Един Јабанџић, УП “Бизнис-центар” Тешањ.

Подршку за спас привреде очекују и становници Тешња.

“Много падова у привреди је било. Многе фирме код нас су осјетиле посљедице”, каже Алма Мујић из Тешња.

“Прво што би требала власт јесте да изнађе рјешење за помоћ привредницима, првенствено овим малим – угоститељству, фризерским салонима, а затим наравно и свим великим предузећима која су директно или индиректно погођена овом кризом”, каже Харис Шехић, Тешањ.

Локална власт је, кажу, учинила што је могла. Јавни радови и поред тога ће бити у великој мјери умањени, што ће, како се сматра, додатно продубити кризу.

“Ми смо као локална заједница, прва у ЗДК, донијели ребаланс буџета, дакле пројицирали смо одређена умањења прихода, анализирали пројекте и планове и идентифицирали од чега не можемо одустати, дакле већ знамо који су то пројекти који ће морати сачекати боље вријеме”, каже Суад Хускић, начелник Општине Тешањ.

Иако је Тешањ једна од најразвијенијих локалних заједница не само у ЗДК, него дефинитивно и у БиХ проблеме које је узроковала појава пандемије коронавируса на овом подручју веома тешко ће моћи сами да ријеше. Очекује се да ће подршку у томе имати са виших нивоа власти, прво са нивоа ЗДК, а онда и Федерације БиХ.