Први купачи стигли су на неумске плаже. Дочекали су их мир, љубазни домаћини, али и нова правила на плажама. Туристички радници у Неуму спремају се за сезону. Значајнији број туриста очекују у јулу.

Тек неколицину купача затекли смо на неумским плажама. У једином бх. граду на мору љетују почетком сваког љета јер тада, како кажу, имају жељени мир. Овог пута на лошу посјећеност утјецала је свакако и пандемија коронавируса. Наредбом Кризног штаба Федерације БиХ на све лежаљке се морају нанијети дезинфекциона средства, а сви присутни морају поштовати и социјалну дистанцу.

Туристи које смо срели кажу да би, и без обзира на немогућност путовања ван граница Босне и Херцеговине, за одмор свакако изабрали Неум.

Анкета:
“Искрено, нема неке потребе да се прелазе наше границе, да се иде даље. Имамо све у Неуму, фино је, тако да пар дана одмора свакоме добро дође”.
“Увијек долазимо рано. Можда смо чак и раније долазили, али овог пута нас је корона спријечила. Чим је било могуће, ми смо дошли. Ово је једини хотел који ради овдје у Неуму. Нема још пуно људи, али надам се да ће ускоро бити пуно. Неум је то заслужио. То је наш град – босански”.

Привредници у Неуму, без обзира на рестрикције, вјерују да се сезона донекле ипак може спасити. Посебно уз евентуално развијен конгресни туризам, крајем љета и почетком јесени.

“Ми се надамо када се ова ситуација смири да би од 15. јула могли имати нешто гостију. Надамо се добром деветом и десетом мјесецу јер ту још немамо отказа, конгресном туризму, продужењу сезоне чак и на 11. мјесец. Предувјет је да се ситуација смири, онда се можемо надати дијелу сезоне као прошле године”, каже Давор Крешић, Удружење Туристичких радника Неум.

Недавни споразум о олакшаном начину транзита хрватских држављана кроз Неум током панмдемије коронавируса, према ријечима становника ове опћине, на руку је ишао свакоме, осим управо њима.

Туристички радници у Неуму с нестрпљењем исчекују завршетак радова на градњи цести који ће ову опћину спојити са Стоцем. Вјерује се да ће то услиједити до краја наредне године.