Суд БиХ одлучио је да ће се премијер ФБиХ Фадил Новалић бранити са слободе. За суспендираног директора Федералне управе цивилне заштите Фахрудина Солака и власника фирме “Сребрена малина” Фикрета Хоџића важи иста одлука. Сви они имаће мјере забране.

Адвокати су добили писмену одлуку суда. Оптужени су напустили Суд БиХ.

Суд БиХ донио је рјешење којим је одбијен приједлог Тужилаштва за одређивање мјере притвора према осумњиченим Фадилу Новалићу, Фахрудину Солаку и Фикрету Хоџићу. Истим рјешењем оптуженима су одређене мјере забране – забрана састајања са одређеним особама, на начин да се осумњиченим забрањује састајање и контактирање на било који начин са другим осумњиченим лицима у овом кривичном поступку, саопштено је из Суда БиХ.

Изречена мјера забране трајат ће док за њом постоји потреба, а оправданост ће се контролисати свака два мјесеца. У случају да осумњичени прекрше изречене мјере забране, може им се одредити мјера притвора.

Суд БиХ је закључио да се и блажим мјерама умјесто најстроже мјере притвора може остварити неометано вођење кривичног поступка.

Подсјетимо, Новалић, Солак и Хоџић се сумњиче за нелегалну набавку 100 респиратора из Кине.

Том набавком потрошено је 10,5 милиона КМ из буџета.

Рочиште по овом питању почело је синоћ око 20:00 и завршено је рано јутрос од када је судија вијећа о приједлогу тужилаштва за притвор.