У фокусу јавности је још један случај јавне набавке – набавка мобилне болнице у Републици Српској. Директор Института за јавно здравство каже да ће нове информације у вези с овом набавком и раскидом уговора јавности дати почетком наредне седмице.

Од МУП-а Републике Српске добили су допис којим се тражи достава документације у вези са набавком мобилне болнице. Опозиција у овом ентитету тражи да буде утврђена одговорност.

Опозиција из Републике Српске истрајна је у намјери да се испита случај мобилне болнице. Најава раскида милионског уговора за њих је само доказ да су тачне тврдње о злоупотребама које су се дешавале са јавним набавкама у току ванредног стања. Очекују реакцију правосудних институција.

“Потпуно је јасно да су носиоци власти, актуелна власт у РС у 24 сата схватили да им се може десити оно што се десило са пројектом ‘Респиратори’ у Федерацији БиХ и брже боље су прибјегли опцији да раскину уговор, вјерујући да ће тиме избјећи одговорност. Ми мислимо да одговорност не могу избјећи”, каже Мирко Шаровић, предсједник СДС-а.

Да ли ће случај разматрати Републичко тужилаштво Републике Српске нисмо сазнали јер из ове институције нису одговарали на позиве. Директор Института за јавно здравство кратко је рекао да ће медијима бити на располагању сутра или прекосутра.

Из странке, чији је члан, поручују:

“Морамо поштовати начело пресумпције невиности и немојмо људе који нису криви унапријед осуђивати”, каже Милан Петковић, потпредсједник Уједињене Српске.

Слободан Станић истиче да се показало оно што тврди од почетка, а то је да овакве врсте набавки, иако су за случај ванредних ситуација, морају бити проведене у редовним околностима и редовном поступку.

“Ово је требало, ако је уопште требало бити набављено, ићи у редовној процедури гдје би ишао редован поступак како би се избјегле све ове грешке. Утврдити ко увози опрему, ко превози, авионом или камионом, што је све мијењано у овом случају”, каже Слободан Станић, бивши министар здравља РС.

Поставља питање и зашто Влада није провела поступак већ Институт. Тврди да се на тај начин врши континуирано делегирање са виших на ниже нивое да би се избјегла одговорност.

Лидер владајућег СНСД-а сматра да се случај мобилне болнице раскидом уговора треба ставити ад ацта.

“Нема никакве штете за Републику Српску. Тај новац који је био уплаћен ће бити враћен”, каже Милорад Додик, предсједник СНСД-а.

Уговор између Института за јавно здравство и фирме Глобал Балкан потписан је 26. марта. Републички штаб за ванредне ситуације Републике Српске раскид уговора наложио је 29. маја.