Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија сматра опасним и потпуно непримјереним притиске СДА на правосудни систем у афери “Респиратори” и позива политичке представнике те странке да престану са таквим атацима на Тужилаштво БиХ.

“Очигледно је да се ради о покушају политичке опструкције кривичне истраге и прејудицирања њеног исхода, те покушаја да се под политичким притиском издејствују одговарајуће одлуке правосудних институција”, рекао је Тегелтија поводом изјава и саопштења високих представника СДА и те странке које се односе на рад Тужилаштва БиХ у предмету “Респиратори”.

Тегелтија је позвао све представнике политичких партија да се уздрже изјава којима се, како је навео, озбиљно нарушавају основни постулати демократске подјеле власти, владавина права и демократија, уопште.

“Без намјере да на било који начин прејудицирам исход истраге и кривичног поступка, поштујући пресумпцију невиности која се односи на сваког грађанина БиХ без обзира какву функцију обављао, морам да истакнем да свједочимо флагрантном, тешком и опасном политичком притиску на правосудни систем”, рекао је Тегелтија.

Он је додао да се то посебно односи на рад Тужилаштва БиХ, како притиску на рад главног тужиоца тако и на рад поступајућих тужилаца у појединачном тужилачком предмету.

Очито је, сматра Тегелтија, да су главни и поступајући тужилац у овом кривичном предмету изложени “досад незабиљеженом интензитету политичког притиска, омаловажавања и чак проглашавања државним непријатељима зато што раде свој посао”.

“Нјихов посао је провођење истраге и утврђивање свих релевантних чињеница и доказа везаних за појединачни случај”, подсјетио је Тегелтија.

Тегелтија је позвао политичке представнике СДА да престану са таквим атацима и притиском на правосудни систем да би те институције могле да раде у нормалној демократској атмосфери у којој постоји подјела власти, без да их се проглашава непријатељима државе и ставља мета и етикета усљед које може доћи и до угрожавања њихове личне сигурности.

“У једној демократској земљи тужиоци не би смјели бити под оваквим притиском, то је у демократији незамисливо. Сасвим сам сигуран да ће Тужилаштво БиХ, главни тужилац и поступајући тужиоци професионално утврдити све чињенице и доказе везане за појединачни случај, те донијети тужилачку одлуку засновану на доказима које пробаве током истраге”, рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, не смије се допустити да тужиоци, радећи свој посао буду стигматизовани у друштву у којем живе и да свој посао раде у условима етикетирања, притисака, напада и несигурности.

“То је амбијент у којем сутра свака одлука, каква год да буде, перцептивно у јавности може бити протумачена као резултат притиска, а не као плод резултата истраге и доказа, што ће додатно нарушити ионако крхко, како повјерење у правосудни систем тако и у државу ининституције уопште”, рекао је Тегелтија.

Подсјетимо, Странка демократске акције (СДА) затражила је смјену главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордане Тадић уз оцјену да је притварање федералног премијера Фадила Новалића било искључиво политички мотивисано. Суд БиХ одбио је данас приједлог Тужилаштва да одреди једномјесечни притвор федералном премијеру Фадилу Новалићу, суспендованом директору Федералне управе цивилне заштите Фахрудину Солаку и директору фирме “Сребрна малина” Фикрету Хоџићу у афери “Респиратори”. Одређене су им мјере забране и сва тројица браниће се са слободе. Они се сумњиче за нелегалну набавку респиратора из Кине током које је потрошено 10,5 милиона КМ буџетског новца.