Национални институт јавног здравља Косова саопштио је да је на Косову регистровано 13 нових случајева заразе коронавирусом, док су још двије особе излијечене.

У Лабораторији за молекуларну микробиологију у посљедња 24 сата тестирано је укупно 113 сумњивих узорака узетих са Инфективне клинике и са терена, од чега је 13 случајева регистровано као позитивно на коронавирус. Позитивни случајеви су случајеви контаката, десет из општине Вучитрн, два из Јужне Митровице и један из Приштине.

Из Института наводе да су данас излијечена два пацијента, док је до данас укупан број излијечених 843.

Од 8. фебруара је тестирано 14.968 особа, од којих је 1.083 било позитивно, уз 30 смртних случајева који су имали и друге пратец́е болести.

Влада Косова данас је укинула скоро све мјере уведене средином марта с циљем спречавања ширења коронавируса, чиме од 1. јуна почиње трећа фаза. Сутра Косово поново отвара копнену границу, отварају се вртиц́и, ресторани и све услуге гастрономије, тржни центри и такси службе.

Од понедјељка почиње организовање и припрема теста достигнућа за ученике 9. разреда, који ће се у школе вратити 8. јуна, као и припрема матурских тестова за ученике 12. разреда, који ће се у школе вратити 15. јуна. Одлучено је да се матурски тест одржи 4. јула. Дозвољено је и одржавање лабораторијских часова за високо-образовне институције и организација испита уз стриктну примену препорука Националног института јавног здравља Косова.