Радови на изградњи трасе аутопута А-1 кроз Зеницу, тзв. зеничке заобилазнице, одвијају се планираном динамиком и како је предвиђено, наша држава требала би за Дан државности у функцији имати нових 11 нових километара модерног аутопута. Напредују и радови на дионици дужине 8 километара од Зенице према Жепчу која од југа води ка сјеверу наше земље.

Недавним спајањем и другог моста на вијадукту Бабина ријека створени су услови за брже напредовање на изградњи тзв. Зеничке заобилазнице будућег коридора Пет це. Планирано је да за овогодишњи Дан државности буде отворена функционална дионица од 11 километара, Зеница-југ – Зеница-сјевер.

“Чинимо све да стигнемо рок а то је 25. новембар. Радови иду планираном динамиком, за сада немамо кашњења која би могла да угрозе тај планирани рок завршетка радова”, казао је Реуф Кадрић из ЈП Аутоцесте ФБиХ.

На дионици Поприкуше – Зеница сјевер дужине осам километара, која се везује на зеничку заобилазницу, активна су радилишта на двије поддионице, Понирак-Враца и Врандук-Понирак. Највећи изазов представља изградња тунела Зеница. Од укупних 2,5 километра, колико је планирана дужина, до сада је ископано 380 лијеве и 340 метара десне тунелске цијеви.

Пандемија коронавируса није битније утицала на градњу аутопута око Зенице, а према најавама инвеститора сви радови у тунелу „Зеница“ требали би бити завршени у наредне двије године. Пуштањем у функцију овог тунела и дионице Поприкуше – Зеница сјевер, пут од Зенице према Жепчу бит ће краћи за око 5 километара.