Економске посљедице коронавируса већ се осјете и у Босни и Херцеговини. Најугроженија област је туризам од којег су сваке године и највећа очекивања, али и друге гране привреде. Изузетак није ни мала херцеговачка Опћина Јабланица. Смјештајни капацитети стоје празни и затворени, “Корона закон” на нивоу Херцеговачко-неретванског кантона још није усвојен. Општински савјет тек треба да донесе одлуке о помоћи, а привредници немоћно слијежу раменима.

Потреба за смјештајним капацитетима у опћини Јабланица повећава се сваке године и као идеално ријешење дошла је приватизација Хотела Јабланица у центру града, који је отворен прије нешто више од двије године. Власник Хотела, Јусуф Џафић, каже како је у његово реновирање уложио 4 милиона марака. Гостију је сваког дана било све више, али онда је дошао коронавирус. Хотел је затворен већ три мјесеца а 17 радника је добило отказ.

“Ко год није добио пролонгирање у одјелу хотелијерства може слободно узет кључ, мени је Неретва најближа, у Сарајеву нека баце кључ у Миљацку, зато што не постоји неко ко може за годину дана овај вид туризма да спаси на овај начин како је то сада замишљено”, истиче власник хотела и предсједник Удруге привредника Опћине Јабланица Јусуф Џафић.

Због донедавне забране путовања која је сад на нивоу препоруке, угоститељи тешко да ће се опоравити, а потребно је, сматра Џафић, 10 до 15 година рада како би се уложено вратило.

Помоћ привредници очекују са виших инстанци, од Федерације Кантона али и саме опћине.
Аутхор

“Почетком мјесеца, 4.6. имамо сједницу ОВ и на њој ће бити донесене одлуке које смо радили већ дужи период, односно мјере за помоћ правним и физичким лицима”, рекао је начелник Опћине Јабланица Салем Дедић.

Опозиција сматра да се требало, и морало раговати раније. Исмет Лулић, предсједник КО ХНК истиче како је клуб вијећника СДП тражио да опћина помогне у суфинасирању најнижих плата а припремили су и сет мјера које ће предложити на опћинском вијећу.

“Да нису дужни платити воду и комуналне таксе које опћина намеће привредницима, то нису уопште мали износи, знате да имамо хотел у Јабланици, имамо и расторане и доста привредника који морају платити”, истиче Лулић.

Одређене мјере превенције заразе коронавирусом се попуштају, али штета је већ начињена. Уз сву помоћ која треба да дође са нивоа Федерације али и кантона, када корона закон напокон буде усвојен, пред привредницима је тешка година.