Актуелна тема посљедњих мјесец и по дана у Босни и Херцеговини, због које се води истрага у Тужилаштву БиХ, је набавка 100 респиратора. Истраживали смо колико респиратора по глави становника имамо у БиХ, те гдје су они, укључујући и ових 100 спорних?

Двадесет респиратора који су накнадно из Пекинга стигли у Федерацију, а који су заједно са претходних 80 обухваћени истрагом, још су на сарајевском аердорому јер за њих није плаћен ПДВ у износу од 260 хиљада марака, поручују из Управе за индиректно опорезивање БиХ. На аеродрому је под царинским надзором и донација из Уједињених Арапских Емирата, јер још није покренута процедура за царињење опреме. У тој опреми налази се и 40 респиратора за које је, наводно, утврђено да су исти као и они због којих Тужилаштво води истрагу. Управа је затражила очитовање Министарства вањских послова БиХ у вези с тим.

“Двадесет седмог маја је шпедитер поднио царинску пријаву за увозно царињење ових додатних 20 респиратора, тренутно се ради провјера и усклађивање документације која је потребна за провођење поступка. До тада се респиратори налазе у складишту под царинским надзором на сарајевском аеродрому и они ће моћи ући на царинско подручје када буду плаћене даџбине”, каже портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић.

Осим 20 респиратора, за које се не зна шта ће бити и гдје ће на крају завршити, 80 респиратора бит ће пребачено у друго складиште јер је инспекцијским надзором Агенције за лијекове БиХ утврђено да ови респиратори нису правилно складиштени у складишту Федералне управе цивлине заштите у Азићима. За сада је стигла једна понуда.

Иначе, у Босни и Херцеговини нема званичних података о томе колико наша земља има респиратора, за које намјене и како су они дистрибуирани. Од седам инстиуција, којима смо слали упите, одговор смо добили од четири. Из Федралног министарства здравства поручили су да смо у марту имали 250 респиратора, док из Института за јавно здравство Републике Српске тврде да је до сада набављено 14 респиратора, од којих је 13 испоручено Универзитетском клиничком центру Републике Српске и један болници у Бијељини. Из Федералне управе цивилне заштите наглашавају да те податке има Завод за јавно здравство Федерације.

А из Завода одговарају- “Све што се набављало, набављала је Федерална управа цивилне заштите и дистрибуирала, тако да ми те податке уопште немамо, јер нам их никада нису доставили”.

Но, анестезиолози објашњавају, колико су учинковити респиратори или апарат за механичку вентилацију и чему они служе.

“Апарат за механичку вентилацију мора обично са пацијентом бити повезан преко цијеви за дисање која се зове тубус и испоиручује се кисик и надомјести се пацијенту оно што му недостаје”, истиче анестезиолог Драгана Миловановић Лејић.

Примјера ради, власти у Хрватској објавиле су да имају 500 стационарних и 300 покретних респиратора, у Србији је више од хиљаду респиратора, Сјеверна Македонија има их 200, а Црна Гора 70, док Њемачка има 300 респиратора на милион становника. Када је ријеч о Босни и Херцеговини, једино су јавности расположиви подаци Балканске истраживачке мреже да је у протеклих пет година 11 болница и клиничких центара у нашој земљи купило кроз 20 тендера респираторе у вриједности већој од 3,3 милиона марака. Расположиви су и подаци, додуше непотпуни, Центра за истраживачко новинарство до 21. априла 2020 године, који су показали да БиХ има најмање 222 респиратора. Због чега је то тајна и зашто се крију ти подаци? Или их немамо или нема ко да их преброји?