Пробосански блок у Сребреници имат ће заједничког кандидата за начелника на овогодишњим изборима. Слиједи ли исти потез када је ријеч о српским странкама? За СНСД је јасно – имају кандидата.

Члан Странке демократске акције Алија Табаковић бит ће кандидат за начелника Сребренице испред бошњачких странака. Договор је постигнут након, како наводе из странака, тешких преговора који су започели још прошле године.

“Да покушамо вратити Сребреници достојанство и да на чело Опћине дође неко ко неће негирати геноцид и неко ко ће водити рачуна о свим грађанима, без обзира како се они звали”, истиче Табаковић.

“Мислим да се у претходном мандату, то јест 2016. године, руководило тиме да иде независни кандидат. Ја као предсједник ОО СДА тада се нисам слагао с тим, и тада сам имао мишљење да то буде најјача странка и то мишљење сам имао и сада”, каже Хамдија Фејзић, заједнички носитељ листе.

Кандидата Табаковића, актуалног предсједника клуба Бошњака у Вијећу народа ентитета РС-а, подржали су сви окупљени око иницијативе “Моја адреса Сребреница”.

“Је ли то прави избор или није показат ће вријеме. Ми смо му дали подршку из разлога што сви руководиоци странака на нивоу државе су нама гурали врућ кромпир у руке, ви се договорите ми ћемо вас подржати. Ево ми смо се договорили, да видимо како ће нас подржати”, каже предсједник Опћинског одбора ПДА Сребреница Мунир Хабибовић.

Хоће ли и српске странке имати заједничког кандидата за сада је неизвјесно. СНСД као најјача странка у овој опћини ће поново кандидовати актуелног начелника Младена Грујичића и очекују подршку осталих.

“У разговору са другим партијама, све је то прелиминарно подршка већ договорена, међутим званично још увијек одбори нису донијели свој став. Када ће се то десити, не знам, преговори су у току, не зависи од мене, зависи од њих”, каже Грујичић.

Из СДС-а наводе да је један од усвојених закључака на сједници ове странке и постизање договора о заједничком кандидату, али конкретних имена још нема.

“О Грујичићу као и осталим кандидатима нисмо се изјашњавали заиста. Опћински одбор би већ имао став о кандидатима, али ова корона удаљила нас је око три мјесеца. Ево сад можемо коначно да организујемо сједнице и одлучит ћемо како и на који начин ћемо учествовати на наредним изборима”, наглашава Момчило Цвјетиновић, предсједник Опћинског одбора СДС-а Сребреница.

Предсједник ДНС-а из Сребренице Велибор Ранкић каже да ће и у овој странци разговори почети у наредном периоду, те да је за сада све неизвјесно.

Док из Клуба пробошњачких странака изражавају наду да се неће поновити 2016. година и да ће договор уродити плодом, из СНСД-а истичу да у наредном периоду очекују потврду о заједничком кандидату.