Од 1. јуна је отворен гранични прелаз Ситница између Босне и Херцеговине и Црне Горе. Гранични прелаз се налази на путном правцу Требиње – Херцег Нови, а грађани Босне и Херцеговине могу ући у Црну Гору само са личним документима.

Црна Гора је отворила своје граничне пријелазе за држављане Босне и Херцеговине, само са личним документима без додатне документације. Грађани из Херцег Новог кренули су према Требињу, као и у супротном правцу.

“За мене је ово најрадоснија вијест да могу да пређем границу – да ли је куповина, посјета некоме и не знам шта да вам кажем… толико смо сретни што напокон видимо Требиње”, казао је један од возача.

Први људи Требиња и Херцег Новог су се сусрели на граничном пријелазу Зубци како би и званично подржали отварање граничних пријелаза. Пошто су оба града туристички центри, веома им је битно да људи могу нормално прелазити из једне у другу државу.

“Ову прилику ћу још једном искористити да позовем све људе како из Републике Српске, Босне и Херцеговине који већ од данас могу да дођу у Херцег Нови, тако ускоро и држављане Републике Србије, а ја очекујем да ће се и држављанима Србије омогућити већ од сљедећег понедјељка да и они могу да нормално функционишу и да долазе”, изјавио је предсједник Опћине Херцег Нови Стеван Катић.

“Наш циљ је да заживи и проради економија, знамо да Херцег Нови доста зависи од туризма, а и Требиње у посљедње вријеме доста зависи од туризма и ово је дан који смо након оволико времена једва и дочекали. Нема потребе да у наредном периоду додатно компликујемо. поготову у Требињу петнаест дана нема нити један случај коронавируса”, наглашава градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Херцег Нови и Требиње упутили су иницијативу према концесионару и Влади Црне Горе да се укине наплата путарине на путном правцу између ова два града како би долазак туристима био олакшан. Путарина за путничко возило износи три евра у једном правцу.

Требињска аутобуска станица не ради због промјене власничких односа и још увијек није познато када ће кренути аутобуске линије из Требиња према Црној Гори.