Амерички предсједник Доналд Трамп рекао је гувернерима држава САД да због њиховог одговора на протесте изгледају слабо и да треба да заузму оштрији став.

“Морате да доминирате, ако то не чините, траћите ми вријеме. Прегазиће вас, изгледаћете као гомила будала. Морате доминирати”, рекао је Трамп, преноси “Ес-Би-Ес”, позивајући се на аудио-снимак до којег су дошли.

Према наводима “Ес-Би-Ес-а” и писању “Њујорк тајмса”, Трамп је запријетио да ће и сам заузети оштрији став и да ће “активирати” државног тужиоца Била Бара.

Он је од гувернера затражио да врше хапшења и да уводе законе против паљења застава.

Неколико медија пренијело је да је гувернер Илиноиса Џеј Роберт Прикер поручио Трампу да његова реторика само погоршава насилну ситуацију.

Трамп се није јавно оглашавао од почетка протеста због смрти тамнопутог Џорџа Флојда прошле седмице али је у порукама на “Твитеру” тражио оштрији одговор.

Немири су избили прије седам дана у Минеаполису након смрти ненаоружаног тамнопутог Џорџа Флојда док је био под полицијским надзором.

На видео-снимку се види како полицајац Дерек Човин држи кољено на врату Флојда скоро девет минута прије него што је издахнуо. Човин је отпуштен због инцидента и оптужен је за убиство трећег степена.

У више десетина градова широм САД због немира уведен је полицијски час.