Србија се, по оцјени стручњака, ближи крају епидемије коронавируса, али је број новообољелих на почетку 13. тједна у односу на број тестираних и даље изнад 0,5 посто (0,96%), показује у понедјељак епидемиолошки пресјек са 18 позитивних међу 2.315 тестираних.

“Улазимо у раздобље спорадичних јављања вируса којих ће бити док се епидемија не угаси. Кад број позитивних падне испод 0,5 посто то је спорадично јављање”, објаснио је епидемиолог и члан Кризног стожера др. Предраг Кон, устврдивши да у Србији више није ријеч о “класичној епидемији”.

“Сама службена одјава тражи обвезе – да 28 дана узастопце број заражених буде нула. Објективно више нисмо у епидемији”, рекао је Кон, а преноси Хина.

Уз 18 новозаражених у посљедња 24 сата и још једним смртним исходом, Србија од почетка епидемије 6. ожујка до 1. липња има укупно 11.430 потврђених случајева инфекције, те 244 жртве цовида 19, уз постотак смртности од 2,13%.

У Србији од 1. липња вриједе нове, блаже мјере, којима је допуштено окупљање до 1000 особа на отвореном, што укључује и публику на спортским догађајима, уз одржање физичке удаљености од једног метра, док се у затвореном простору и даље може окупити највише до 100 људи.

Сви грађани Србије могу од данас, на особни захтјев, урадити тест на коронавирус и антитјела, а цијена теста је 10,2 еура.

Влада Републике Србије одлучила је још 22. свибња укинути забрану уласка на териториј Србије, тако да је за све домаће држављане и странце враћен у уобичајен режим преласка границе, без обавезног ПЦР теста и без 14-дневне карантене.

Србија је с Мађарском, чланицом ЕУ и Схенгенске зоне, узајамно отворила границу 25. свибња.