Свих 25 вртића у оквиру бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање, на радост и родитеља и малишана, поново су у функцији уз одређена ограничења.

У групама може бити највише до 15-оро дјеце. Прије уласка у вртић врши се тријажа за свако дијете и сваког запосленог радника посебно, мјери се температура бесконтактним топломјерима, пролази се кроз “дезо-баријере” и поштују се све мјере које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске.

У бањалучким вртићима поново се чује дјечија граја. Од раног јутра малишани су кренули са игром, одушевљени што након два мјесеца опет виде своје другаре. Не смета им ни нови режим рада вртића и поштивање прописаних заштитних мјера, попут редовне дезинфекције руку.

“Дјеца су већ поприлично упозната са начином понашања у вртићу. Био је ту и један наш јако лијеп промотивни спот па су они већ припремљени дошли у вртић тако да све то фино, лагано иде. И дјеца и родитељиу одушевљени, а и ми васпитачи, посебно”, каже Звјездана Станивуковић, главни васпитач у вртићу “Радост”.

Можда и више од малишана, почетком рада вртића одушевљени су родитељи. Али, не сви. Приоритет имају породице у којима су оба родитеља запослена и које немају гдје оставити дијете, што морају доказати потписивањем изјаве под пуном материјалном и кривичном одговорношћу.

“Осамдесет процената родитеља испуњава све ове услове. Раде и немају гдје да оставе дијете. И потребан им је вртић. И директори долазе у ситуацију да одређеним родитељима кажу да смију, другима да не смију, а оба су у истој ситуацији… Испуњавају исте услове. Тако да, ствара нам заиста много проблема. Али, морамо да пратимо и епидемиолошку ситуацију и да се понашамо у складу са препорукама”, каже Јелена Куртиновић, Центар за предшколско васпитање и образовање.

Број заинтересованих родитеља да дјецу поново воде у вртиће далеко је већи него што вртићи, због епидемиолошких мјера које су још увијек на снази, могу примити.