Епидемиолошка ситуација у Унско-санском кантону је стабилна, а у Кантоналној болници “Доктор Ирфан Лјубијанкић” у Бихаћу нема сумњивих ни позитивних пацијената на коронавирус. Пацијенти здравствене услуге добијају неометано.

Након више од два мјесеца паузе, специјалистичке амбуланте у Кантоналној болници у Бихаћу су опет почеле се радом. Ипак, гужве нису велике с обзиром на то да већина пацијената све што може обавља мобилним телефоном.

“Било би неискрено када бих рекао да нема – има проблема, људи не болују само од короне него и од других болести којима треба и упутница и продужење терапија, али свако ко је добронамјеран – он пита и ми ћемо настојати да то разријешимо на наш сврсисходан начин”, каже Сафет Сулић, Кантонална болница “Доктор Ирфан Лјубијанкић”.

Због нередовних прегледа свакако има посљедица, а између осталог, пацијенти су узимали замјене за прописане лијекове без надзора љекара.

АНКЕТА:
“Ја сам покушала тако да сам дехидрирала и четири дана прије Бајрама сам доживјела зло, и ево ме код кирурга на контроли”.
“Ја немам примједбе на рад медицинских установа. Имали су приоритете… Можда мало то каналисање прегледа, да се и редовно може долазити на лијечење, по потреби”.
“Из Цазина сам дошла на контролу код докторице Терзић за штитну жлијезду, није било никаквих проблема што се тиче тога”.

Такозвана жута зона је укинута, а евидентан је и повећан број пацијената који је са смирењем ситуације био очекиван.

“Сви пацијенти су морали завршити у тачно одређеним амбулантама због тријаже коју проведу љекар и медицински техничар у тријажном блоку. Сада смо исти тај протокол модифицирали, односно прилагодили овој ситуацији с обзиром да су са радом кренуле и амбуланте и лабораторије и микробиологија. Велики је број пацијената, неке ризичне групе смо издвојили, као на примјер онколошке, они се упућују директно на одјел па их се тамо тријажира”, каже Ирма Арифагић, начелник ЦУМ-а “Доктор Ирфан Лјубијанкић”.

Пацијенти који долазе у Кантоналну болницу и даље морају проћи кроз тријажне шаторе, али с обзиром на то да су отворене бх. границе, узима им се шира анамнеза. Из највеће здравствене установе у Унско-санском кантону препоручују грађанима да и даље поштују препоруке Свјетске здравствене организације и Федералног кризног штаба.