Одлука косовске владе да забрани увоз робе из Србије ако на документима не пише “Република Косово” изазвала је данас застој на граничном пријелазу гдје за улазак на Косово чека стотињак камиона, али не само с робом из Србије.

Одлазећа косовска влада Албина Куртија увела је у суботу нови пакет мјера реципроцитета којим су замијењене царинске таксе од 100 посто на робу из Србије.

Власти у Београду сматрају их горим од стопостотних такси из нивембра 2018., које су биле разлогом потпуне обуставе дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине, започетог Бриселским споразумом постигнутим под окриљем ЕУ 19. травња 2013.

Већ три дана у колони дугој неколико километара на пријелазу Јариње чекају возачи с робом из Србије, али и они који возе инострану робу, али имају србијанске регистарске ознаке, преноси Хина.

У колони из правца југа Србије стоје камиони из других држава, попут Словеније, БиХ и Пољске који су у транзиту.

Возачи који превозе инострану робу рекли су да ће им шпедитери промијенити документацији тако да пише “Република Косово”, док возачи у чијим је камионима роба из Србије кажу да “не знају како ће се ситуација ријешити”.

Предсједник Удружења привредника са сјевера Косова, већински настањеног Србима, каже да од понедјељка ниједан камион са српском робом није ушао на Косово.

“Комплетан увоз српске робе је стао, значи враћен је на нулу. Српска роба је почела улазити након укидања неких такси, али од јучер су сви камиони стали”, рекао је Радош Петровић.

На Косово се не доставља ни србијанска штампа, јер нема ознаку “Република Косово”, па је Удружење новинара Србије (УНС) затражило да дистрибуирање штампаних медија мора бити “ослобођено свих политичких ограничења”.

О ситуацији коју трпе медији послије одлуке косовске владе, УНС ће извијестити међународну и еуропску федерацију новинара, ОЕСС и Вијеће Еуропе.