“Корона закон” Херцеговачко-Неретванског кантона (ХНК) ступио је на снагу, а у наредних осам дана кантонална Влада треба упутити јавни позив свима који ће кроз овај закон добити одређену подршку. Како ће закон бити проведен?


“Корона закон” Херцеговачко-Неретванског кантона (ХНК) ступио је на снагу, а у наредних осам дана кантонална Влада треба упутити јавни позив свима који ће кроз овај закон добити одређену подршку. Како ће закон бити проведен?

Асоцијација подузетника Херцеговине захтјева хитну примјену Закона о ублажавању негативних економских посљедица пандемије у Херцеговачконеретванском кантону. Упутили су апел кантоналним властима да се отклоне све препреке за журну примјену Закона, како би се зауставило затварање фирми због финанцијске кризе.

МИЛЕНКО БУХАЋ, главни секретар АПХ

“Све те мјере су још увијек слово на папиру уколико се закон не примјењује. Посебице желимо указати на, примјерице, туризам који је важан овјде у Херцеговини. Наша дугогодишња ћланица је с 31. свибњем одјавила свој посао. Годинама се, једно десетљеће, успјешно бавила туризмом, довођењем, прије свега, страних туриста у Мостар, у Херцеговину и сад, једноставно, све је било преспоро и људи су казали:”Овако се не исплати радити”. И то је један примјер, а има их пуно.”

Туризам је само једна област која тренутно трпи велике губитке. Из Асоцијације подузетника упозоравају на то да, уколико Закон ускоро не буде у примјени, неће бити пољуљани само господарски субјекти којима је био забрањен или редуциран рад за вријеме природне несреће, него ће бити нарушена укупна економска стабилносот кантона.

ДАВОР КРЕШИЋ, предсједник Удружења туристичких радника Неума

“На нама подузетнима је да некако нађемо средства и за финанцирање наших обавеза према држави и за радну снагу. Међутим, то ће бити све теже и теже јер дефинитивно сезоне нема, она је пропала, а помоћи од државе нема, а те игре које они играју само нама отежавају, не можемо бити никако задовољни.”

Закон о ублажавању економских негативних посљедица изазваних пандемијом у ХНК-у, Влада је најавила као једног од бољих којим ће, између осталог, осигурати минималну плаћу у износу од 425 КМ.

ПЕРО ПАВЛОВИЋ, портпарол Владе ХНК

“Желимо вјеровати како ће они на које смо рачунали у реализирању овог закона такођер свој дио посла окончати и да ћемо имати и она средства с виших разина власти. Планирамо свакако значајан износ нашим уштедама. Видјет ћемо колики ће бити број корисника средстава, хоћемо ли се требати кредитно задужити, за што смо такођер оставили могућност.”

Тренутно се чека наставак сједнице Скупштине која је прекинута због измјена и допуна Закона о извршењу кантоналног прорачуна. За сада нитко не зна када ће то бити. Неизвјесно је и хоће ли примјена “корона закона” почети до конца липња. Подузетници апелирају на политичке странке од чијих руку у Скупштини овиси и одговорност за проведбу „корона закона“ да он не постане ”најбољи корона закон” само на папиру.