Власти Аустрије представиле су данас пројекат којим ће родна кућа нацистичког диктатора Адолфа Хитлера бити преуређена и кориштена као полицијска станица у граду Браунау на Ину,

Аустријски министар унутрашњих послова Карл Неамер у Бечу је представио архитектонско рјешење преуређења куће у којој је Хитлер рођен 1889. године.

Нехаммер је казао да ће претварање Хитлерове родне куће у полицијску станицу смислен потез јер полиција штити људске слободе и права.

Челник комисије задужене за преуређење објекта Херман Феинер казао је да ће пројект коштати пет милиона еура и да ће бити завршен 2022. године.

Архитект Роберт Вимер казао је да ће хисторијски аспекти објекта бити очувани.

Хитлерова родна кућа у аустријском градићу на граници с Њемачком у протеклим годинама је била мјесто окупљања неонациста, због чега су аустријске власти 2016. године донијеле одлуку о експропријацији тог објекта.

Власница куће Герлиндеа Помер оспорила је експропријацију, а Уставни суд Аустрије је пресудио у корист аустријске владе.

Крајем прошле године на подручју Европске уније расписан је тендер за пројектне идеје преуређења Хитлерове родне куће како би била адекватан објекат за потребе полицијске станице и полицијске дирекције дистрикта Браунау.