Десетине хиљада људи изашле су синоћ на улице америчких градова осму ноћ узастопно поводом убиства Џорџa Флојда, а у Њујорку су се догодили сукоби са полицијом и пљачке.

Велике протестне шетње одржане су у Лос Анђелесу, Филаделфији, Атланти и Сијетлу. У Вашингтону су протести одржани недалеко од парка из којег је јуче полиција потиснула демонстранте како би ослободила пут за предсједника Доналда Трампа ради снимања поред цркве.

Скупови посвећени настрадалом Џорџу Флојду и осталим жртвама полицијске бруталности углавном су били мирни преко дана, али су се током ноћи дешавали нереди, вандализам, паљења и пљачке. Претходне ноћи рањено је пет полицајаца у два града.

У Вашингону су десетине припадника Националне гарде биле постављене испред Линколновог меморијалног центра иза препрека за контролисање масе.

У Њујорку су хиљаде људи пјевале и узвикивале пароле игноришући полицијски сат који је почео у 20.00 сати по локалном времену. Потом је услиједила шетња према Бруклинском мосту док их је из ваздуха надгледао полицијски хеликоптер.

Демонстранти су позивали полицајце опремљене за разбијање скупова да им се придруже.

У Лос Анђелесу су стотине људи испуниле улице у околини познатог филмског центра, а окупили су се и испред полицијске станице у центру града. Неки грађани су се руковали са полицајцима постављеним испред објекта.

Стотине демонстраната окупило се у Денверу и Сијетлу, али је све било мирно и након што је пала ноћ.

Јучерашња анкета Ројтерса и Ипсоса показала је да 64 одсто одраслих Американаца осјећа “симпатије према људима који у овом тренутку протестују”. Двадесет седам одсто је рекло да не подржавају демонстранте, а девет одсто је било неодлучно.

Више од 55 одсто анкетираних не одобрава начин на који се према протестима односи Трамп, укључујући 40 одсто који се “снажно” противе његовом приступу. Једна трећина подржава предсједникову политику у вези са протестима.