Гост Јутра за све био је Мирсад Јашарспахић, предсједник Привредне коморе ФБиХ. Са гостом смо говорили о посљедицама које трпи економија БиХ, помоћи компанијама, подстицаји домаћој привреди, те спашавању радних мјеста.

Јашарспахић је говорио о најбољем потезу које бх. власти могу урадити за домаће привреднкике је префернијал домаћег.

Наиме од 1. јуна примјењује се одлука о обавезној примјени преференцијалног третмана домаћег у проценту од 30 посто ради сузбијања посљедица пандемије коронавируса на економију Босне и Херцеговине.

Одлуку је донијело Вијеће министара Босне и Херцеговине 29. маја ове године.

На овај начин помаже се домаћим компанијама у добијању послова у поступцима јавних набавки и, како је то Новалић нагласио, подстиче домаћа привреда и осигурава значајна помоћ у спашавању великог броја радних мјеста, те осигурава спашавање и одржавање привреде у Босни и Херцеговини.

Такођер, на овај начин се ублажавају нежељене посљедице за домаћу привреду и мотивирају домаћи понуђачи да своје робе, услуге и радове нуде на тржишту охрабрени чињеницом да у овим временима имају повлаштен статус.

Према одлуци, приликом обрачуна цијена понуда, уговорно тијело је обавезно умањити цијене домаћих понуда за преференцијални фактор домаћег од 30 посто у поступцима јавних набавки у наредних годину.

Ову значајну мјеру за домаћу привреду претходно су усагласили предсједавајући Вијећа министара БиХ, премијер Федерације БиХ и предсједник Владе Републике Српске.

Одлука је донесена иако је Агенција за јавне набавке БиХ раније имала став да “нема основа за поступање по поднесеној иницијативи”.