Предсједник Високог судског тужилачког савјета Милан Тегелтија затражио је да се у дневни ред данашње сједнице уврсти тачка у којој би се расправљало о притисцима на рад правосуђа, а због политичких изјава, које се посљедњих дана односе на рад Тужилаштва БиХ.

На почетку сједнице уврштена је нова тачка: Притисак на рад Тужилаштва БиХ.

Чланови ВСТВ-а осудили су притисак на рад државног тужилаштва у случају афере Респиратори, посебно оне који долазе из Странке демократске акције.

Ово је до сада најбруталнији напад на рад Тужилаштва и деградирање и омаловажавање тужилаца који су радили на предмету Респиратори.

Посебну подршку дали су тужиоцима у предмету Респиратори, који су деградирани у цијелом поступку.
Очекују од институција да истраже јавне набавке. У току дана биће прослијеђено заједничко саопћење око притиска власти на тужилаштво, а у току је расправа о седам закључака са сједница државног парламента о раду правосуђа.

ВСТВ ће сутра упутити Суду БиХ захтјев за преиспитивањем пресуде о поништавању Правилника о оцјењивању носилаца правосудних институција, поручио је то предсједник ВСТВ Милан Тегелтија у току сједнице.

Нагласио је да тиме што је укинут Правилник из 2018 године сада долазе у питање сва именовања која су вршена од 2018 године до данас. У захтјеву ће бити наведено и како ће наставити процесе оцјењивања те шта ће бити са раније донесеним оцјенама.


Између осталог чланови Вијећа требали би разматрати Закључке Заступничког дома Парламентарне скупштине БиХ (ПСБиХ).

Ради се о закључцима са 8. сједнице Заступничког дома ПСБиХ одржане 15., 19. и 20. маја, а поводом расправе о стању у правосуђу Босне и Херцеговине и раду ВСТВ-а БиХ, те информација о раду Тужитељства БиХ.

Једним од закључака задужује се Министарство правде БиХ и Вијеће министара БиХ да, на темељу анализе Извјештаја стручњака о питањима владавине права у БиХ (тзв. ‘Прибеовог извјештаја’), израде и доставе Заступничком дому ПСБиХ на усвајање Акциони план отклањања недостатака у области владавине права, провођења препорука и мјера садржаних у том извјештају.

На споменутој сједници Заступничког дома затражено је да Тужитељство БиХ у најкраћем року достави деталjну статистику процесуирања предмета ратних злочина који су од Хашког трибунал (ИЦТY) означени као предмети ‘А’ категорије.

Такођер, затражени су – анализа и преглед неопходних измјена и допуна кривичног законодавства, нарочито када је ријеч о потврђивању оптужнице и одлучивању о приговорима на оптужницу, те скренута пажња члановима ВСТВ-а да приликом попуњавања руководећих позиција (предсједника Суда БиХ, главног тужитеља Тужитељства БиХ и предсједавајућег ВСТВ-а) воде рачуна о националној структури, односно заступлjености конститутивних народа БиХ.

Истовремено, на 8. сједници Заступничког дома ПСБиХ сугерирано је да се извјештаји ВСТВ-а БиХ Парламентарној скупштини БиХ доставлjају два пута годишње до измјене релевантног законодавства у вези с тим, те је Вијеће министара БиХ задужено да достави измјене и допуне Закона о ВСТВ-у БиХ које би требале садржавати све препоруке садржане у Извјештају Европске комисије, Прибеовом извјештају, те да требају ићи у правцу раздвајања ВСТВ-а на засебна тијела – Високо судско вијеће и Високо тужитељско вијеће.

На дневном реду сједнице ВСТВ-а је и Нацрт средњорочног плана рада ВСТВ-а БиХ за период 2021 – 2023., као и Реформски програм ВСТВ-а БиХ.

Како је планирано, чланови ВСТВ-а требали би разматрати Информацију о провођењу поступка оцјењивања рада носитеља правосудних функција у судовима и тужитељствима, а у том контексту и Пресуду Суда БиХ о укидању Правилника о поступку оцјењивања рада носитеља правосудних функцијаод 24.12.2018. и Критерија за оцјењивање рада судаца у БиХ од 24.12.2018. године.

Досадашњој потпредсједници Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) Босне и Херцеговине Ружици Јукић истекао је мандат, а судије кантоналних и опћинских судова из Федерације БиХ су гласањем одлучиле да ће Санела Горушановић-Бутиган, суткиња Опћинског суда у Сарајеву замијенити Јукић и у наредне четири године бити члан ВСТВ-а.