Директорица Туристичке организације Бањалука Ирена Радојевић рекла је да се веома убрзано ради на туристичким понудама Бањалуке, јер је пандемија врло негативно утицала на туризам у овом граду.

“У априлу прошле године било је 11.800 ноћења и 7. 900 долазака, а ове године имамо 28 долазака и 28 ноћења, од тога два страна туриста. Саме цифре говоре да је пандемија утицала јако на туризам, то је једна од најпогођенијих грана”, рекла је Радојевићева.

Радојевићева је истакла да се веома убрзано ради на туристичким понудама у Бањалуци када је у питању етно и вјерски туризам, као и на програмима у оквиру којих би туристи пет дана боравили у овом граду на Врбасу.

Када су у питању фестивали, Радојевићева је рекла да су неки од фестивала морали бити отказани, али да ће се неки ипак одржати.

“Неки фестивали су морали бити одгођени, а неки су помјерени за касније термине. Конференција о туризму би требала бити у септембру, Козара етно фестивал се неће моћи одржати, а Љето на Врбасу ћемо настојати да одржимо, али у много мањем обиму”, казала је Радојевићева, те додала да већи број фестивала значи и већи број долазака гостију.

Она је истакла да је Врбас потенцијал за развој туризма у овом граду.

“Познато је свима да Бањалука има свој заштитни знак – Врбас. Настојимо да промовишемо адреналински туризам. Гостима ће бити врло интересантно понудити рафтинг, вожњу кајак чамцима и остало на води”, додала је Радојевићева.

Директорица је нагласила да је ово прилика за домаће туристе да боље упознају своју земљу, те да се ипак нада да туризам ове године неће бити толико слаб.