Културне установе у Босни и Херцеговини полако се враћају у уобичајени режим рада, након ванредног стања и пандемије коронавируса. У Хисторијском музеју сретни су да могу поново поздравити посјетиоце, мада кажу, нису мировали ни протеклих мјесеци. Покренут је пројекат обнове, а планирају и занимљиве догађаји током љета.

Обнова дворишта Хисторијског музеја БиХ један је од значајнијих пројеката ове културне установе. Како истиче директорица музеја Елма Хашимбеговић, биће то прилика за проширење изложбеног простора, а уједно и нови амбијент за дружење уз, још актуелну, физичку дистанцу.

Башта музеја и раније је кориштена за одређене пројекте, радионице, фестивале и концерте. Сада ће бити мјесто које ће привући и нову публику, надају се у музеју.

Са циљем привлачења нових посјетилаца и младих људи, отворена је и сувенирница музеја. Уједно је то прилика да се барем мало поправи финансијска ситуација у којој је ова установа већ годинама, због неријешеног статуса.

Умјетник Сафет Зец направио је двије посебне серије графика које се продају у музеју по симболичној цијени, а приход од продаје намијењен је за унапређење рада музеја.

Изложба Сафета Зеца, која је постављена у музеју од новембра прошле године, отворена је до 15. јуна.