Говорио сам да је стање у правосуђу све горе и горе, да имамо систем који није способан да управља правосуђем, да је правосуђе данас систем без резултата који разара интерна корупција, да је под политичким притиском и да не видим никакву перспективу, рекао је у разговору за БХРТ судија Суда Босне и Херцеговине Бранко Перић.

Тиме је одговорио на питање каква је била његова данашња порука на засједању политичких директора Управног одбора Вијећа за имплементацију мира у БиХ (ПИЦ).

“Мислим да су амбасадори кључних земаља које се баве имплементацијом мира у Босни и Херцеговини напокон озбиљно схватили у каквој ситуацији се Босна и Херцеговина налази и мислим да ће изразити свој став да без владавине права Босна и Херцеговина не може рачунати више ни на какав напредак у приступним преговорима”, рекао је Перић.

Он је казао како је видио да постоји потпуна сагласност око процјене стања и око става да је то један од приоритета без којег нема реформи друштва, “као што је то опште познато, да без реформе правосуђа није могућа ни реформа друштва у цјелини”.

“Напокон је ситуација постала до те мјере озбиљна да се наше власти морају озбиљно позабавити тим проблемима и да не могу више игнорисати правосуђе и правосудне проблеме остављати по страни. Ја сам ставио до знања људима који су ме слушали да је добар примјер извјештај господина Приебеа, који смо примили 5.децембра и о коме нико није озбиљно расправљао”, нагласио је Перић.

“То је несхватљиво, да је један документ који је процјена стања – које је један од првих услова за приступне преговоре – игнорисан на тај начин, о њему није расправљао ниједан парламент у Босни и Херцеговини. Није расправљало ни Високо судско и тужилачко вијеће. Имали су га на дневном реду и рекли да је то лични став господина Приебеа, који је чуо од неких људи који нису задовољни правосуђем”, казао је он.

Због чега је, према његовом мишљењу, управљање кризом за вријеме пандемије коронавируса било катастрофално можете чути у комплетном интервјуу који је судија Суда БиХ Бранко Перић дао за БХРТ.