Министар одбране Сједињених Америчких Држава (САД) Марк Еспер изјавио је данас да не подржава приједлог америчког предсједника Доналда Трампа о активирању Закона о побуни (Insurrection Act) да би угушили масовне протесте који се у тој земљи одржавају због смрти Џорџа Флојда.

”Могућност кориштења активних оружаних снага у улози за проведбу закона треба искористити само у крајњем случају и то само у најнеугоднијим и најтежим ситуацијама. Сада нисмо у једној од тих ситуација. Не подржавам позивање Закон о побуни ”, казао је Еспер током брифинга у Пентагону.

Трамп је у понедјељак казао да је спреман послати војне снаге да окончају насилне протесте који су избили након смрти Флојда, Афроамериканца који је умро након бруталног хапшења у Минеаполису.

Амерички предсједник Трамп је тако изразио спремност да се позове на Закон о побуни из 1808. године који би у дао овласти да користи војску за проведбу закона и реда на улицама.

САД је од прошле седмице поприште масовних протеста због полицијске бруталности током Флојдовог хапшења. Инцидент је снимљен мобилним телефоном, а његово приказивање изазвало је вал протеста и изван САД-а.