Петровдан, 12. јул, је крајњи рок до којег ће Српска православна црква /СПЦ/ у Црној Гори чекати одговор Владе на приједлог измјене Закона о слободи вјероисповијести, поручио је Епископски савјет СПЦ.

Из Епископског савјета су нагласили да нема ни времена, ни потребе да се о свему томе разговара у недоглед.

Савјет је поновио да је објављена намјера Владе да обустави примјену Закона неодржива, антиуставна и правно неизвјесна околност и да не води рјешењу проблема “осим што демонстрира повлачење црногорске власти пред мирном, грађанском побуном народа”.

Истакли су да су примили к знању јучерашње саопштење Европске комисије о потреби наставка дијалога између Цркве и Владе у Црној Гори о питању доношења општеприхваћеног Закона о слободи вјероисповјести, те поздравили заинтересованост међународне заједнице за праведно и демократско рјешење проблема.

Црква, како је наведено, разумије да је у националној надлежности питање регулисања положаја цркава и вјерских заједница на простору одређене државе,што нико никад није доводио у питање.

“Оно што је проблем од самог почетка припреме и доношења овог антизакона, јесте чињеница да нема инклузивног поступка и да у израду законског текста нису укључене све релевантне стране, као и да све није рађено у складу са међународним и европским стандардима из области људских права”, наводи се у саопштењу.

Из Епископског савјета су истакли да су литије показале да није ријеч о политичким, страначким, нити националним подјелама народа, већ о чистој борби за вјерска права и слободе.

Позвали су вјернике да се у предстојећем периоду петровског поста сабирају у молитви и миру, на молебанима и крсним ходовима, у својим парохијским и манастриским храмовима.

“Када је у питању литија најављена за сутра, Недјељу свих светих, позивамо свештенике и вјернике да тамо гдје литије нису на вријеме пријављене и гдје нису добиле одобрење полиције да ту треба одржати само молебане у храму”, наводи се у саопштењу.

Тамо гдје су литије одобрене, поручили су да треба да буду у оном броју учесника који предвиђају важеће здравствене мјере.

“Ово наглашавамо ради мира у народу, чувајући и нашу браћу у полицији, иако смо свјесни да су одређене здравствене мјере задржане само и једино због тога да би се спријечило одржавање литија”, истичу из Епископског савјета Црне Горе.

Савјет је позвао свештенике да за сљедећу недјељу благовремено пријаве одржавање литије, а Управу полиције и њене службенике на терену да законске прописе и здравствене мјере примјењују по правилу да је закон за све исти.