Еколошке невладине организације биће искључене из процеса доношења одлука битних за животну средину у Републици Српској. Измјенама Закона о заштити животне средине Републике Српске, укида се Савјетодавно вијеће у којем су стручна јавност и цивилно друштво имали право на своје представнике.

Глас стручне јавности и невладиних организација о заштити животне средине постаје све тиши. У Закону о заштити животне средине Републике Српске брише се члан 32. Укида се Савјетодавно вијеће од 7 чланова у којем су сједили и представници цивилног друштва.

“Невладин сектор. Зна се његова улога. Он нек се бави послом за који је регистрован. Да они могу учествовати у доношењу одлука, не видим ниједан основан разлог. Они требају да указују на све оно што би могло да утиче на девастацију простора природе, али да буду у потпуности објективни и да не фаворизују одређене инвеститоре, друге не”, каже министар просторног уређења, грађевинарства и екологије РС Сребренка Голић.

Нудимо мишљење више, одговарају у Центру за животну средину. Кажу да не траже да доносе одлуке већ да кроз Савјетодавно вијеће својим стручним мишљењем помогну у доношењу што квалитетнијих одлука у циљу заштите животне средине.

“У том смислу, на основу нашег досадашњег искуства и залагања, имамо шта да кажемо. Представљамо велики број људи односно грађана РС који преко нас могу да утичу на такве одлуке односно да дају савјете министарству”, истиче потпредсједник Центра за животну средину Виктор Бијелић.

Док посланици расправљају о Измјенама и допунама Закона о заштити животне средине Републике Српске, невладин сектор апелује на посланике Народне скупштине да амандманима траже враћање Савјетодавног вијећа.

“Ми смо више пута говорили да би требало да буде неко не само савјетодавно тијело него и тијело које ће контролисати како се користе природни ресурси Републике Српске. Међутим, јасно је нама зашто није прихваћен тај приједлог. Није прихваћен јер би тада било транспарентно ко добија концесију на рецимо ријекама, ко ставља ријеке у цијеви”, каже посланик СДС-а у НСРС Давор Шешић.

Глас цивилног сектора у доношењу свих одлука мора да се чује. Ово поручују у Центру за промоцију цивилног друштва. Кажу да невладин сектор није сам себи сврха већ представљају глас грађана у процесима доношења одлука.

“И то је заправо наша обавеза, да учествујемо, како у смислу знања и експертизе које организације цивилног друштва дакако да имају а са друге стране је то и глас грађана”, наглашава Драгана Цвјетковић из Центра за промоцију цивилног друштва.

Борци за заштиту животне средине позивају се и на Архуску конвенцију, према којој се грађанима омогућава слободан приступ информацијама, али и учешће у доношењу одлука у вези са заштитом животне средине.