Кантонима и општинама у Федерацији Босне и Херцеговине још нису дозначена средства од ММФ-а. Око 330 милиона евра кредита, дио који је добила Федерација БиХ, требало би расподијелити на 10 кантона.

Међутим, у недостатку приједлога и критеријума по коме би требало да буде распоређен, новац још није у оптицају.

“О распоређивању новца од ММФ-а након што стигне”, поручују из кантоналних влада о новцу који је извјестан период одлежао на рачуну Централне банке Босне и Херцеговине док се чекала одлука Вијећа министара о његовој расподјели.

Вијеће је дало зелено свијетло, али новац и даље чека расподјелу. Овај пут по кантонима. Контактирали смо прес службу Владе Тузланског кантона. Кратко поручују да све зависи од Федералне владе. Исто мисле и у Херцеговачко-неретванском кантону.

“Ми смо информирани да средства на рачуна наше жупаније ће доћи када Федерална влада донесе одређене одлуке. Имали смо неке информације да би се то требало догодити у седмици иза нас. Ми то заитса не знамо. Средства у овом тренутку нису на рачуну Министарства финансија. Дајте да о томе како ћемо их трошити разговарамо када дођу”, рекао је портпарол Владе ХНК Перо Ћиро Павловић.

Из Федералног министарства финансија, које би требало донијети приједлог одлука и критерија на који начин расподијелити новац кантонима, није стигао одговор, упркос бројним позивима и писаном упиту. Из Федералне владе подсјећају да је за трансфер кантонима у износу од 200 милиона КМ Парламент донио критерије, а то је број становника.

“Став нашег предсједништва Савеза општина и градова јесте да се свима додијели једнак износ, односно 375 000 КМ по принципу хуманости и солидарности имајући у виду да су мање средине можда и више погођене пандемијом коронавируса”, сматра Весна Трављанин, директор Савеза општина и градова ФБиХ.

Да ситуација није подгријана само коронавирусом, него да на дио узавреле атмосфере око расподјеле новца утичу и предстојећи локални избори, сматрају економисти.

“Што више добију средстава од ове помоћи моћи ће више да покажу да су урадили и добиће већу количину гласова на изборима. У исто вријеме они други који добију мање имаће мање гласова. У том такмичењу ко ће више себи средстава обезбиједити кроз ову расподјелу пореди и тражи се начин да се добије више гласова. Жао би ми било када би се то потврдило, али бојим се да не гријешим превише. Новац је увијек предуслов за добру изборну трку”, истиче економиста Жељко Ричка.

На списак нелогичности наше земље током пандемије уврштена је још једна. COVID 19 узроковао је додатно погоршање економског стања, новац ММФ-а који би могао помоћи стоји нераспоређен и неискориштен, једнако као и ускладиштене донације медицинске помоћи пријеко потребне болницима.