У Црној Гори регистровано је 47 нових случајева коронавируса, док је један обољели преминуо.

Из Института за јавно здравље Црне Горе казали су да је у посљедња 24 часа анализирано 439 узорка од којих је 47 резултата било позитивно.

“Ради се о 18 новообољелих у Рожајама, док је 12 регистровано у Беранама. У Подгорици је осам новообољелих, Бару и Никшићу по три, Бијелом Пољу два и Котору један. Један новообољели је импортован, 37 су контакти претходно потврђених случајева док се код девет обољелих трага за извором инфекције”, наводе у Институту.

Како се истиче од посљедица изазваних коронавирусом преминуо је обољели пацијент из Петњице, стар 85 година. У јуну су преминула три пацијента с коронавирусом, а у Црној Гори је од почетка епидемије у марту умрло 12 особа.

Забрањене свадбе и прославе због коронавируса

Национално координационо тијело за заразне болести забранило је приватне свечаности, свадбе, матурске и рођенданске прославе у Црној Гори.

Наводи се да ће мјере примјењивати седам дана, након чега ће на основу анализе ефекта мјера бити донијета одлука о томе да ли ће се оне и даље примјењивати или ће њихова примјена престати.

“Забрањен је рад ноћних клубова, барова и дискотека на територији Црне Горе. У Рожајама је забрањен рад угоститељских објеката и међуопштински саобраћај осим хитних случајева и радних процеса”, казали су из Националног координационог тијела.

Одлучено је и да Црна Гора отвори границе за улазак резидената држава чланица Европске уније без додатних услова. Њима се омогућава улазак у Црну Гору и преко држава које нису чланице ЕУ али, како се истиче, искључиво ако те државе користе само као транзитне земље и у њима се не задржавају.

Најављено је и да ће Национално координационо тијело за заразне болести одлучити накнадно о политици отварања према осталим државама.

Укупан број регистрованих случајева од средине јуна у Црној Гори је 224.