ЕУФОР-ови стручњаци за уклањање мина стационирани у бази Бутмир придружили су се тиму Федералне управе цивилне заштите да би неутрализирали мине које су пронађене у близини планинарске стазе на удаљеном дијелу Пашине планине, гдје је приступ аутомобилима немогућ.

ЕУФОР је искористио један од својих хеликоптера да би током осмоминутног лета спустио тимове довољно близу да могу пјешице доћи до минираног дијела и неутрализирати мине, саопћено је из ЕУФОР-а.

Тим Федералне управе цивилне заштите састоји се од квалифицираних стручњака за уклањање мина. ЕУФОР-ов водећи стручњак за разминирање и експлозиве пуковник Маркус Хаидер казао је да је ЕУФОР радио с овим тимовима више пута.

Заједнички тим ЕУФОР-а и БиХ консултирао је планинаре који су их упутили на мјесто одакле могу почети операцију тражења и уклањања средстава. Након што су двије мине лоциране, стручњаци за експлозиве су неутрализирали опасност. Тим Федералне управе цивилне заштите употријебио је методу контролиране експлозије како би неутрализирао мине.

Шеф одјела Заједничких војних послова у ЕУФОР-у бригадир Јоерг Стопка изјавио је да је данашња употреба заједничких способности како би ово подручје учинили сигурним од виталне важности и представља примјер блиске сарадње између ЕУФОР-а и бх. агенција.