Регулаторна комисија за енергију у Федерацији Босне и Херцеговине – ФЕРК на данашњој сједници донијела је одлуку према којој референтна цијена електричне енергије износи 0,112211 КМ/кWх (11,2211 фенинга/кWх).

Ријеч је о откупној цијени електричне енергије из постројења која користе обновљиве изворе и когенерацију чија се производња не потиче и користи се за утврђивање накнада које се плаћају за обновљиве изворе енергије (ОИЕ). Одлука ступа на снагу даном доношења, а примјењује се од 1.рујна 2020. године, приопћено је из ФЕРК-а.

Након утврђене референтне цијене ФЕРК је припремио израчун и тарифних коефицијената, односно зајамчених откупних цијена електричне енергије, с обзиром да се зајамчене откупне цијене израчунавају тако да се одговарајући тарифни коефицијенти помноже с референтном цијеном. Сугласност на зајамчене откупне цијене електричне енергије, припремљене од ФЕРК-а, на приједлог Федералног министарства енергије, рударства и индустрије даје Влада Федерације Босне и Херцеговине.

Производња електричне енергије “БИК” – Груде, вл. Божо Крстановић и Производња електричне енергије “АВ СУН”– Груде, вл. Марина Маријановић добили су ФЕРК-ове дозволе за производњу електричне енергије у производним објектима соларних фотонапонских електрана на подручју опћине Груде.

На сједници је одлучено да се у поступак опће расправе упути пет нацрта дозвола за рад за производњу електричне енергије. За подноситеље захтјева РАМАС д.о.о. Прозор-Рама, ЕНЕРГY ТРАДЕ д.о.о. Усора, ГАЛА-СОЛ вл. Домагој Галић и ВИБАР д.о.о. Широки Бријег захтјев се односи за производњу електричне енергије у производним објектима соларних фотонапонских електрана, док је подноситељ захтјева ЕКО-ВАТ д.о.о. из Јабланице поднио захтјев за производњу електричне енергије у производном објекту хидроелектрана, на водотоку ријеке Дољанке, насеље Злате, у опћини Јабланица.

Све заинтересиране особе имају могућност прегледати нацрте дозвола на нашој wеб страници www.ferk.ba, а своје писане коментаре на нацрте могу доставити до 10.српња.2020. године до 11 сати, поштом на адресу Кнеза Домагоја 12 А, Мостар, као и на електроничку адресу контакт@ферк.ба.

ФЕРК је донио и два рјешења по жалбама на акте које су донијела два јавна електропривредна подузећа, стоји у приопћењу.