Пред Судом у Истанбулу сутра почиње судски процес против 20 саудијских држављана, осумњичених за убиство саудијског новинара Џамала Кашогија.

Суд у Истанбулу је средином априла прихватио оптужницу на 117 страница коју је турско тужилаштво у том граду поднијело против укупно 20 саудијских држављана, осумњичених за убиство Кашогија, за којима је расписана потјерница.

Међу оптуженим су Ахмед Мохамед Асири и Сауд Ал Кахтани који се терете да су од почетка планирали Кашогијево убиство и сходно том плану одредили егзекуторе и издали им наређења. За обојицу се тражи изрицање вишеструких доживотних затворских казни.

Осталих 18 особа које су обухваћене оптужницом такође се терете за убиство с предумишљајем и свирепо мучење жртве. Према оптужници, они су првобитно планирали Кашогија вратити у Саудијску Арабију, а имали су и спреман план убиства дављењем ако жртва не прихвати да иде с њима. За њих се тражи изрицање вишеструких затворских казни.

Подсјетимо, новинар “Вашингтон Поста” Џамал Кашоги убијен је 2. октобра 2018. године у комплексу саудијског конзулата у Истанбулу у који је тог дана отишао на заказани састанак ради издавања потребних личних докумената за вјенчање. Његови посмртни остаци су потом у потпуности уништени.

Након вишедневног негирања, власти Саудијске Арабије су признале да је Кашоги убијен, а накнадно је суд у Саудијској Арабији изрекао смртне казне петорици опружених. Још тројица оптужених добили су затворске казне укупног трајања од 24 године. Блиски сарадници принца Бин Салмана су ослобођени свих оптужби.

Комесаријат за људска права Уједињених нација (ОХЦХР) у извјештају на 101 страници тврди да је Кашогијево убиство чин који је Саудијска Арабија извела с предумишљајем. У извјештају се наводи да постоје ваљани докази о неопходности спровођења истраге о умијешаности највиших саудијских званичника у то убиство, укључујући и принца Бин Салмана.