На Меморијалној сцени 2532 вечерас с почетком у 20,00 сати почињу 34. Дани театра младих, ретроспективни фестивал представа еМТееМ-а. Дани театра младих трајат ће до 12. српња и у функцији су процјене прошлосезонског репертоара, али и планирања репертоара за наредну сезону.

Публика оцјењује понуђене представе, али се са њом воде и разговори из којих се изводе закључци у којем смјеру треба профилирати репертоар. Овогодишњи фестивал одвија се у отежаним околностима изазваним пандемијом цорона вируса, али иако уз смањен број гледалаца и поштивање свих епидемиолошких мјера неће изостатипредставе. Фестивал се одвија под мотом: Уживајмо у животу и театру заједно, јер еМТееМ је дом за све генерације.

Вечерас првог дана на репертоару је представа “Пресуда: Тиха ликвидација”. Бит ће то 95-та изведба овог емотивног свједочења животу и о животу.

О представи након изведбе у Загребу Катарина Колега за онлине часопис Академије драмских умјетности у Осијеку је записала: “У представи ‘Пресуда: Тиха ликвидација’ Сеад Ђулић долази на позорницу на којој се налази зид саграђен од педесет кутија ципела. У свакој од њих налази се неки предмет који га подсјећа на један тренутак у животу, сретан или тужан, приватни или пословни. У тим кутијама скривене су његове особне, интимне приче о љубавима и разочарањима, о сусретима који су га обиљежили, о ратним траумама и догодовштинама, о казалишним успјесима и проблемима. Публику дочекује као пријатеља којему прво приповиједа о тешкој битки за Мостарски театар младих који је заједно са скупином пријатеља покренуо давне 1974. Након уистину шокантне приче (коју прочитајте у разговору), позива гледатеље на игру звану ‘копање по мом животу’. Тко жели чути причу, мора изговорити један од понуђених бројева на кутијама од ципела. Сваку причу приповиједа врло спонтано и природно, а опет толико сугестивно, натопљено снажним емоцијама и с мноштвом детаља не губећи притом чврсту драматуршку структуру почетка, врхунца и краја. Нјегово је приповиједање попут исповијести – исповијести једног живота, али и времена које је требало достојно преживјети, не губећи, упркос свим невољама, моралну вертикалу и људскост. Како остати човјек, упркос свему, како наћи наду у најгорим тренуцима, како се борити, а притом спасити непријатеља – о свему томе учи нас Сеад Ђулић – снажан активист и борац за хумани свијет у којем нема подјела, већ само мостова.”

Сама представа игра се под мотом “Јуримо стоту”, приопћили су из еМТееМа.