Федерално министарство околиша и туризма објавило је да је у складу са својим надлежностима издало дозволу за увоз неопасног отпада, након што је објављена информација да је компанија Кром рециклажа д.о.о. Дрвар одложила отпад у кругу бивше фирме Борац у Босанском Грахову.

Из те институције наводе да је оператер Кром рециклажа д.о.о. Дрвар био обавезан да неопасни отпад, односно сировину, одвезе у компанију у којој би одмах била рециклирана, односно произведена сировина или готов производ који ће бити пласиран на домаће или иноземно тржиште.

Та компанија је, у процесу добивања дозволе, доставила комплетну документацију која је прописана законом и укључује потписану и овјерену изјаву да ће увезени отпад бити кориштен за рециклажу, те да неће бити одлаган нигдје на подручју Федерације БиХ.

Из Федералног министарства околиша и туризма напомињу да је Кантон 10 компанији Кром рециклажа д.о.о. Дрвар издао дозволу за управљање отпадом, те да су надлежно кантонално министарство и инспекција дужни да врше контролу одлагања отпада.

Ресорно министарство је одмах према сазнању из медија обавијестило Федералну управу за инспекцијске послове и затражило да хитно реагује и утврди да ли је ријеч о опасном или неопасном отпаду, те да ли је отпад лагерован у складу са законом, саопштено је из Федералног министарства околиша и туризма.

Мјештани Грахова блокирали саобраћајницу због отпада из Италије

Мјештани Босанског Грахова данас су на два сата блокирали магистралну саобраћајницу која повезује ту општину са Дрваром и Ливном.

Према ријечима општинског начелника Милорада Глигића, мјештани су саобраћајницу блокирали од 12 до 14 часова због информације да су три шлепера непознатог отпада истоварена у кругу бивше фабрике Борац у Босанском Грахову, те је један дио тог отпада завршио и на локалном одлагалишту отпада.

Начелник Глигић је рекао како се, према информацијама којима је добио од људи који су били на мјесту догађаја, углавном ради о 200 тона текстила који је довезен из Италије.

“Општинске власти о томе уопште нису информисане, а након што се сазнало за ово је сам упознао надлежне кантоналне институције. Имам информацију да МУП Кантона 10 спроводи истрагу у вези овог догађаја, те да су покренуте одређене истраге против сувласника објекта бивше фабрике Борац гдје је истоварен отпад”, рекао је Глигић.