Предсједник Удружења послодаваца ФБиХ Аднан Смаилбеговић изјавио је данас у Сарајеву након сједнице Економско-социјалног вијећа за територију Федерације БиХ да је постигнут консензус о повећању минималне плаће.

“Највише расправе на сједници било је у вези методологије израчуна минималне плаће. Мислим да смо постигли консензус да се минимална плаћа мора повећати, она треба да иде горе и крајње је вријеме за то, јер је већ пет година ова минимална плаћа на снази”, изјавио је Смаилбеговић.

Постигнут је још један консензус, како је додао Смаилбеговић, а то је да би било идеално да се промијене закони о доприносима и порезу на доходак и да то буде пакет. Тиме би, поа његовим ријечима, минимална плаћа могла ићи према горе, а да оптерећења, доприноси и остало не расту или не расту значајно. Начелно је постигнут договор да се крајем мјесеца одржи сљедећи састанак ЕСВ-а на коме, како је казао Смаилбеговић, очекују да ће Федерално министарство финансија припремити уредбу о минималној плаћи о којој би дискутовали.

Смаилбеговић је казао да су Влади предложили да размотри враћање стања природне несреће како би се онда поново активирао ‘корона закон’ и ставио у функцију помоћи привреди. Навео је да је то предложено узимајући у обзир тренутну економску и ситуацију са коронавирусом, као и да буџетска средства која су ‘корона законом’ предвиђена, од неких 450 милиона КМ, неће бити значајно кориштена.

“Пуно мање радника је ушло у права него што је био прорачун, дакле 450 милиона је у буџету, а процјена је да ће 130 милиона бити искориштено за три мјесеца. То се може тумачити на начин да је привреда нешто боља него што се очекивало, а са друге стране да закон није обухватио све оне које је требао обухватити”, прокоментирао је Смаилбеговић.

Када је ријеч о минималној плаћи, Смаилбеговић је додао да су се спомињале двије цифре, 550 и 650 КМ, те да је синдикат предложио 70 посто просјечне плаће, што послодавци сматрају да је превише.

Мевлудин Бектић, представник делегације синдиката у ЕСВ-у, казао је да ће и њихов приједлог методологије израчуна минималне плаће разматрати надлежно министарство, те да очекују наредну сједницу ЕСВ-а „гдје ће исказати намјеру да подигну коначну цијену рада“.

ЕСВФБиХ је, како је казао предсједник Едхем Бибер, закључило да се методологија за усклађивање најниже плаће, коју су данас разматрали, упути са примједбама послодаваца и синдиката према Министарству финансија да би се сачинила одређена уредба која ће регулисати најнижу плаћу у БиХ. Такођер је закључено, како је додао, да се упути молба медијима, послодавцима и свима осталима у вези објављивања имена фирми у којима је „корнавирус узео неког маха јер послодавци, и када се ситуација санира, имају проблема када је ријеч о пословању“.