Чешки филм “Daughter”, ауторице Дарие Кашчејеве, добитник је гран при награде овогодишњег 15. међународног фестивала анимираног филма (НАФФ), који је у четвртак завршен у Неуму.

Филм “Daughter” уједно је проглашен и најбољим студентским остварењем на овогодишњем НАФФ-у, приопћили су организатори.

Члан стручног жирија, књижевник и новинар Драган Марјановић осврнуо се на побједнички филм, казавши како је чешка школа једна од најстаријих школа цртаног филма и да је кроз године итекако унаприједила форме анимације.

“Уколико је овај побједнички филм резултат рада једне надарене особе са знаменитим професором, онда сам изузетно сретан што је баш та необичност обиљежила гран при у Неуму, дакле да је најбољи филм Фестивала уједно најбољи студентски филм”, изјавио је Марјановић.

Поред главне и студентске награде оцјењивачки жири додијелио је још шест признања. Филм скупине аутора из Француске “о28” добитник је награде за најбољу 3Д анимацију, док је награда која се додјељује за ликовност отишла у руке ауторице Ане Хyнх, такођер из Француске за њезин филм “Мy GRANDPA Is Hiding”.

Награду за најбољу глазбу добио је филм “Merry Grandmas” из Русије, док је награда за најбољу анимацију глина /лутке и друге технике отишла у руке ауторице из Русије Дине Великовскаје за филм “Тиес”.

Награду за најбољу 2Д анимацију на 15. онлajн издању НАФФ-а добио је филм “Аирхеад” из Белгије.

Посебна награда, која се на НАФФ-у додјељује од 2017. године у част оскаровца Душана Вукотића, а додјељује се младим ауторима из регије као подстицај за даљњи рад, ове године припала је Луцији Бужанчић из Хрватске за филм “Ирис”.

Због филмова из регије и аутора попут Луције Бужанчић, Марјановић је открио и како је од наредне године врло извјесно увођење нове категорије на НАФФ-у.

“Тај нови програм би обухваћао регионалне цртане анимиране филмове. Аутори из БиХ, с изнимком неколико аутора који могу ‘играти’ на свјетској сцени – као што је нпр. Алета Рајич, врло тешко могу да се изборе са свјетским великим продукцијама које много улажу у анимацију. Зато је циљ издвојити младе ауторе из регије, који иначе у класичној натјецатељској конкуренцији тешко могу добити награду, али на овај начин би били мотивирани да се пријављују, судјелују на НАФФ-у, добију награду и на крају оживе анимацију регије”, казао је Марјановић.

Иначе, ове године на натјечај НАФФ-а је пристигло рекордних 1960 анимираних филмова из 90 земаља свијета, од којих је 67 ушло у натјецатељски програм и 31 филм у програм панорама.

Због епидемиолошке ситуације овогодишње издање НАФФ-а одржано је на онлине платформи, приопћили су организатори.