Након што је црногорски Институт за јавно здравство у четвртак регистрирао нових 40 заражених коронавирусом, у тој земљи су се за мање од три тједна заразиле 292 особе, од којих су три преминуле.

За успоредбу је податак да су се у Црној Гори од средине ожујка до почетка липња коровирусом заразиле укупно 324 особе.

Црногорско Национално координацијско тијело за заразне болести у четвртак је, након што је прије два дана у цијелој држави забранило рад ноћних и диско клубова, поновно увело строге мјере за неколико градова на тромеђи са Србијом и Косовом који имају раст броја обољелих.

Тако су у Гусињу и Беранама између осталог забрањена окупљања више од двије особе, маске су обавезне на отвореном и у затвореном простору, у аутомобилу се заједно могу возити највише двије особе, а поновно су затворени и вртићи.

Све те мјере од раније вриједе и за Рожаје, град с највише обољелих у Црној Гори у односу на број становника.

У случају непоштивања мјера уведене су и високе финанцијске казне.

“Законом који је изгласан у скупштини Црне Горе предвиђене су новчане казне од двије тисуће до 20 тисућа еура за прекршаје за правне особе, а за физичке казне су од 100 до двије тисуће еура“, приопћено је из црногорске владе.

Такођер је тијелима државне и локалне управе, те јавним установама и господарским субјектима препоручено да у границама могућег организирају рад од куће, преноси Хина.

Први случај коронавируса Црна Гора потврдила је 17. ожујка да би након два и пол мјесеца провођења мјера прогласила крај епидемије на својем територију 2. липња, након што 28 дана узастопно није имала потврђених случајева инфекције.

Поновно су се нови случајеви појавили 14. липња, када су Црногорци из Србије донијели коронавирус вративши се из Београда гдје су били на утакмици између Партизана и Црвене звезде.