Словеначки министар унутарњих послова Алеш Хојс потврдио је да Словенија од поноћи Хрватску спушта са “зелене” на “жуту листу” епидемиолошки мање сигурних држава, чиме се заоштрава контрола приликом уласка у Словенију.

Како је појаснио, то је учињено због погоршања епидемиолошке слике у Хрватској, али у првом реду због словеначких држављана или оних са сталним пребивалиштем у Словенији који су лагали словеначким службеним тијелима приликом повратка у Словенију.

“Сваки пријелаз неке државе са ‘зелене’ на ‘жуту’ листу и обрнуто везан је уз конкретно епидемиолошко стање”, рекао је Хојс, додавши да је Хрватска већ прешла критериј од 10 нових зараза на 100.000 становника дневно у периоду 14 дана.

Посебни услови за оне на “жутој” листи, а на којој су сада уз Хрватску и Чешка и Француска, значи да ће они морати у 14-дневни карантин, осим у предвиђеним изузецима а то су прекогранични радници, туристи с потврђеном резервацијом, здравствени радници, хитни случајеви попут погреба, носиоци дипломатских пасоша и слично.

За транзит преко Словеније без заустављања они који долазе из дестинација са “жуте” листе у правилу требају Ковид-19 негативан резултат теста, и то не старији од 36 сати.

За особе које долазе из земаља с “црвене листе” обвезан је карантин.

Хојс је рекао да је режим пооштрен прије свега због тога што су неки држављани Словеније прије проласка кроз Хрватску боравили на Косову, у Србији, БиХ, или некој другој држави с “црвене листе” епидемиолошки врло ризичних држава, што не би пријавили како би избјегли 14-дневни обвезни карантин и тако су довели до нових зараза у Словенији.

Због тога ће носиоци словеначких докумената од поноћи на суботу, када из Хрватске долазе на словеначку границу, на граничном пријелазу документима или рачунима морати доказати да су боравили у Хрватској, а не на другим дестинацијама ако их то затражи гранична полиција.

За оне који су боравили у државама с “црвене листе” биће отворена само четири гранична пријелаза, гдје ће им се издавати рјешења о обвезном карантину који ће одмах ступити на снагу.

Ријеч је о граничним пријелазима Грушковје/Мацељ, Обрежје/ Брегана, Метлика/Јуровски Брод и Јелшане/Рупа, а рјешења о карантину за путнике из тих дестинација издаваће се на исти начин и на аеродрому Брник, те на граничном пријелазу с Мађарском – Пинце.

Друге недјеље та би процедура могла бити убрзана након што ће у парламенту бити прихваћен нови закон којим ће се омогућити електронички пријенос издатих рјешења скенирањем докумената, појаснио је Хојс.

Казна за кршење одредаба о карантину износи 400 до 600 еура, а у случају да се утврди да је на тај начин дошло до ширења заразе на друге особе, за такве људе постоји и кривична одговорност, упозорио је Хојс.