У Општу болницу (ОБ) Нови Пазар допремљено је десет респиратора, а Војска Србије у кругу те установе поставља шаторску болницу с пратећом опремом.

Координатор Опште болнице у Новом Пазару др. Мирсад Ђерлек поручио је грађанима Новог Пазара и Санџака да могу да буду мало мирнији јер, како је навео, већ постоје бољи услови за борбу с коронавирусом.

“Имали смо 18, а сад имамо 28 респиратора. Дај Боже да нико ове респираторе не употријеби, али ти нам респиратори дају сигурност који ће бити од великог значаја. Иза нас стоји Влада Републике Србије, дијаспора, сви грађани Новог Пазара. Тражимо помоћ и савјет од свакога”, рекао је Ђерлек изразивши оптимизам да ће “зло која је невидљиво и које нас напада бити побјеђено”.

Упитан шта је тренутно најпотребније Општој болници у Новом Пазару, Ђерлек је рекао да имају све, али морају да размишљају шта ће бити за 10 или 20 дана.

“Не знамо докле ће да траје ово чудо невиђено. Лјуди нон-стоп зову, цијели свијет се јавио. Држава је уз нас, предсједник Александар Вучић је уз нас”, поручио је Ђерлек који је прије три дана постављен за координатора ОБ у Новом Пазару.

За превиђања да ће наредних дана доћи до смањења броја заражених, Ђерлек каже да епидемиолози најављују да ће “пик” трајати у наредних 7-10 дана.

“Не смије то нико да гарантује. Чим неког не видиш, а бориш се против њега од куд знаш шта ће да ти се појави”, рекао је Ђерлек.

Због ограничених капацитета ОБ Нови Пазар и прилива пацијената Воска Србије ће, према ријечима Ђерлека, инсталирати војну болницу са 170 кревета, опремом и особљем.

Респиратори као и војна болница су у Нови Пазар допремљени по налогу предсједника Србије.

Општа болница Нови Пазар добила је статус регионалне Цовид болнице и у њој се хоспитализују пацијенти са подручја Новог Пазара, Сјенице и Тутина. Претходног дана у овој болници у Новом Пазару је било 205 хоспитализованих пацијената, а пет је преминуло.