На гробљу у Братунцу служен је парастос и обиљежена 28. годишњица страдања Срба средњег Подриња.

Званичници Републике Српске и Србије, делегације и представници организација проистеклих из протеклог рата положили су данас вијенце код централног Спомен-крста на гробљу у Братунцу и одали почаст за око 3.265 страдалих Срба у Средњем Подрињу.

Претходно је служен парастос и прислужене свијеће за покој душа погинулих.

Вијенац су положили предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић.

Цвијеће су положили амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов, државни секретар Министарства рада Србије Зоран Антић, представници Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша Српске, ветерана, те делегације општина из регије Бирач, канцеларије ОХР-а у Братунцу и други.

Вишковић је рекао новинарима да су у Подрињу почињени злочини над српским становништвом и да за масовне злочине нико није одговарао.

Он је истакао да институције Републике Српске никада неће одустати од доказивања истине о рату у БиХ и одговорности свих починилаца злочина.На Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца у нападу снага тадашње ТО погинуло је 69 Срба, а 22 је заробљено, па убијено.

Због актуелних епидемиолошких мјера обиљежавање је било скромније и са ограниченим бројем учесника за разлику од претходних година када је годишњицама страдања и убистава присуствовао велики број званица и грађана.

За бројне злочине над Србима, које су бошњачке снаге из Сребренице под командом Насера Орића починиле од 1992. до 1995. године, још нико није одговарао.