Неслужбени резултати ДИП-а, прикупљених са 25,78 одсто бирачких мјеста, показује да ХДЗ до сада има освојених 69 мандата у Сабору. Рестарт, по прикупљеним подацима ДИП-а на поменутом постотку, има 43 мандата, Домовински покрет 15, Мост 6, коалиција Можемо 5, Странка с именом и презименом 2, Народна странка Реформисти 2 и ХНС 1 мандат.

Грађани Хрватске данас су гласали на парламентарним изборима. До 16 часова и 30 минута на биралишта је изашло 34,4 одсто бирача, што је слабија излазност него прије четири године. По жупанијама највећа излазност je у Дубровачконеретванској, Карловачкој и Граду Загребу. Право гласа имала су 3 милиона и 860 хиљада бирача. У утрци је било готово 2 хиљаде 700 кандидата са 192 листе.

Уз поштивање прописаних епидемиолошких мјера, грађани Хрватске су изашли на биралишта за десети сазив Сабора од стицања независности. Због епидемије коронавируса ови избори су били организацијски најзахјтевнији, међутим, због политичке климе и најнеизвјеснији.

На овим изборима, а то показују процјене и испитавања јавности, ниједна опција неће осигурати комотну већину. Чак ни владајући ХДЗ. Ипак, премијер Хрватске није песмиста.

Лидери Домовинског покрета и Моста гласали су у Загребу и Метковићу.

И данас се као јуче гласало и у хрватским дипломатско-конзуларним представништвима широм свијета. У сабор се бира 151 посланик, од чега 140 у десет изборних јединца у Хрватској, три бира дијаспора, а осам припадници националних мањина. Гласање је омогућено и особама зараженим коронавирусом. Бирачко право је искористило 476 од око пет хиљада особа које су у самоизолацији.