Скупштина Зеничко-добојског кантона (СЗДК) усвојила је данас Програм обиљежавања Дана тог кантона, у склопу којег ће 31. аугуста бити одржана и свечана сједница тог тијела те додијељена јавна признања ЗДК-а.

На данашњем су засједању усвојени извјештаји о раду Тужилаштва, Суда и Правобранилаштва ЗДК за 2019. годину, за које није било извјестилаца.

Како је објаснио предсједавајући СЗДК Ћазим Хускић, а због контаката са зараженим коронавирусом, извјестиоци за споменуте извјештаје нису били у прилици да заступницима на сједници образложе и њихове садржаје те одговарају на питања.

Заступници ће, навео је Хускић, одговоре на сва постављена питања накнадно добити у писаној форми.

Већином гласова усвојен је и Извјештај о раду те пословању у 2018. години Универзитета Зеница (УНЗЕ), са предложеним Програмом мјера за побољшање рада и пословања УНЗЕ-а, за који је ресорни министар образовања Спахија Козлић истакао да га је било потребно израдити због побољшања самог наставног процеса, али и због тога што се та установа, углавном, ослања на финансирање из буџета ЗДК-а.

Програм мјера, који је заједно са извјештајима усвојен, наводи Козлић, тиче се само финансијског дијела те “не задире у академска питања“.

-Он је, напросто, урађен због тога што је извјештај о раду УНЗЕ-а у Министарство и Владу ЗДК достављен без одређених приједлога, које у ствари, треба поправити. У извјештају се наводе сумње у законитости неких поступака на УНЗЕ-у, посебице непостојање правилника о репрезентацији. Исто тако, у питању је начин исплате пореза на одређене комисије – казао је Козлић.

Министарство и Влада ЗДК, додао је, чврсто стоје иза УНЗЕ-а, али то “нипошто не значи и да се буџетска средства могу трошити без увида од стране Министарства и Владе ЗДК“.

Министар Козлић сматра да треба наћи начин за мотивисање и подстицај наставницима да се баве научно-истраживачким радом, између осталог и због тога што “сваке године пада број студената и УНЗЕ треба налазити додатне изворе прихода“.

У дијелу извјештаја о “академском раду“ УНЗЕ-а, ректор Дамир Кукић је подвукао како су установили да је та година била “врло критична када је у питању план уписа“.

  • Дакле, у 2018. години ми смо забиљежили огроман пад уписа нових студената. Он је ишао преко 500, тако да смо први пута у повијести нашег универзитета ‘пали’ испод броја 5.000. Настојали смо тај тренд зауставити отварањем нових студијских програма и то смо успјели. Са задовољством могу рећи да је тај тренд преполовљен у 2019. године – подвукао је Кукић.

Он је напоменуо да су ове године на око 68 посто пријава, што је отприлике на прошлогодишњем нивоу, упркос томе што је ове године 15-18 посто мање средњошколаца завршило образовање.

По скраћеном поступку, заступници су усвојили и измјене Закона о порезу на промет некретнина ЗДК.

Измјенама се прецизира тај закон, који је усвојен у прошлом сазиву СЗДК, а по којем се млади, старости између 18 и 35 година те који дуже од годину дана имају пријављено пребивалиште на подручју тог кантона, ослобађају плаћања пореза на промет некретнине за рјешавање стамбеног питања.

Право на ослобађање пореза могуће је остварити за купњу првог стана или куће површине до 80 квадратних метара или земљишта за градњу куће до 600 квадратних метара.